Bespaarplannen bespreken met de buren in de buitenlucht

01 oktober 2015

Buurkracht img 0750 1
Het oranje buurtteam van Buurkracht Grobbendonck

Geen presentaties in een zaaltje, maar lekker naar buiten met een tafel en een inlooptent. Zo zag het buurtteam van het Goirlese Grobbendonck de introductie van Buurkracht in de buurt voor zich. En zo gebeurde het ook: op zondag 27 september - Tweede Burendag – kleurde het buurtspeeltuintje Buurkracht-oranje. Onder een stralende zon.

“We zijn net begonnen met Buurkracht en willen in dit stadium vooral ruchtbaarheid geven aan het initiatief en inventariseren welke besparingsmaatregelen buurtgenoten vooral interessant vinden”, vertelt Beitske Schoof van het buurtteam. “De Nationale Buurtendag vonden we daarvoor een goed moment: de afgelopen paar jaar zijn in onze buurt veel huizen verkocht. En dat betekent: veel nieuwe gezichten. We vonden dit een mooie gelegenheid om elkaar meteen beter te leren kennen.”

Buurkracht foto buurtbericht bb
Gezellige drukte in het speeltuintje

Gezellig oranje

Van 14.00 tot 17.00 uur konden buurtbewoners in de speeltuin langskomen om zich te laten informeren over de plannen om samen met de buurt energie te gaan besparen. Beitske: “In de ochtend hebben we een grote tent opgebouwd met daarin een lange tafel en wat statafeltjes. Het zag er gezellig herkenbaar Buurkracht-oranje uit. We hebben ook een speeltent neergezet; daar zaten op een gegeven moment wel tien kinderen in, helemaal verkleed, klaar om een geïmproviseerde voorstelling te geven. Ondertussen hadden wij best veel aanloop, ik denk dat er rond de veertig mensen hun licht zijn komen opsteken. Ook van de gemeente was een afgezant aanwezig: adviseur duurzaamheid Henk van Boxtel. Hij volgt ons initiatief met belangstelling.”

Veel verschillende vragen

De leden van het buurtteam maakten met alle bezoekers een praatje. “Dat was heel leuk. We kregen veel verschillende vragen. Sommige buurtgenoten hebben al een paar besparingsmaatregelen genomen en zijn benieuwd wat ze nog meer kunnen doen. Een mevrouw van tachtig wilde weten of het op haar leeftijd nog wel zin had om in energiebesparing te investeren. Anderen kwamen met technische vragen over een kapotte ketel of hadden moeite met inloggen op buurkracht.nl. Gelukkig was onze buurtbegeleider Jos Derks van Buurkracht erbij; die heeft veel kennis paraat.” Beitske is tevreden over de introductie van Buurkracht in de buurt. “Over een paar weken komen we als buurtteam bij elkaar om aan de hand van de gesprekken die we gevoerd hebben en de formulieren die we buurtbewoners gevraagd hebben in te vullen, te bepalen welke vervolgstappen we gaan nemen. Die maken we dan weer bekend, in elk geval via de website van Buurkracht.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?