Bespaar energie tijdens je vakantie

22 juli 2018

Vakantieplannen? Dikke kans als we naar de statistieken kijken: in 2017 gingen ongeveer 13 miljoen Nederlanders minstens één keer op reis. Dit jaar zal dat niet heel anders zijn. Hoe laat je geen geld weglekken via het energienet tijdens je afwezigheid? En hoe hou je je huis koel als je thuis blijft zonder al te veel stroomverbruik?

Buurkracht zomer3
Warm buiten? Dan is een koel huis heerlijk

Zo hou je geld over voor ijsjes en/of lekker koele vakantiedrankjes:

-       Ga onnodig sluipverbruik in je vakantie tegen. Maak voordat je de deur achter je dichttrekt een rondje door je huis om stekkers uit het stopcontact te trekken. Van opladers en alle andere apparaten die je toch niet gaat gebruiken. Denk aan computers, televisies, de muziekinstallatie en vergeet ook je koffiezetapparaat niet.

-       Goed voor een aparte vermelding: de boiler in je keukenkastje. Dat is een verborgen energievreter die tijdens je vakantie makkelijk uit kan.

-       Eet je koelkast leeg. Of bijna leeg en neem wat je nog over hebt mee op vakantie of geef het weg. Dan kun je daar ook de stekker uit trekken. Nog mooier is het als het je ook lukt je vriezer en/of koel-vriescombinatie leeg en ontdooid achter te laten. Zet de deur van je koelapparatuur wel op een kier tot je terug bent en de boel weer inschakelt, anders krijg je schimmelvorming.

-       Lichten laten branden om inbrekers om de tuin te leiden? Toch geen 24 uur per dag? Vraag je buren om ’s avonds een enkele lamp aan te doen, of gebruik een tijdschakelaar. 

Hoe hou je je huis koel?

-       Doe overdag de zonneschermen omlaag of de gordijnen dicht en zet ’s nachts juist de ramen wagenwijd open.

-       Zorg voor zo veel mogelijk groen in je tuin of op je balkon.

-       Ook in de zomer heb je plezier van isolatie. Dubbel glas, spouwmuur- en dakisolatie houden niet alleen kou tegen, maar ook hitte.

-       Hang vochtige doeken aan de buitenkant voor de ramen en maak ze een paar keer per dag opnieuw nat.

-       Elektrisch koelen? Weet dan dat een ventilator € 40,- tot € 100,- minder stroom verbruikt dan airconditioning.

-       Kies je toch voor airconditioning, overweeg dan een ‘split airco’. Die bestaat uit een binnen- en een buitendeel dat je op het dak of aan de buitenmuur bevestigt. Deze typen zijn energiezuiniger en efficiënter mobiele airco’s uit één deel.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?