Besoyen-West 50e Buurkrachtbuurt die energie gaat besparen

22 december 2014

Buurkracht p1620448 rolf jos groos klein
Rolf Balkenende, Jos Derks en Jan van Groos

Rolf Balkenende uit Besoyen-West gaat zijn buurt in beweging te brengen om samen energie te besparen. Daarbij wordt hij gesteund door Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V. Tot Balkenendes verrassing bleek Besoyen-West de 50ste Buurkrachtbuurt. Deze mijlpaal leverde hem een enorme taart op, waarmee hij zijn buurtgenoten direct warm kon maken voor zijn plannen.

Ruim 3,5 miljoen Nederlanders staan open voor energiebesparende maatregelen. Toch komt het er in veel huishoudens niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee wat een investering oplevert. Uit onderzoek blijkt dat als een hele straat of buurt de krachten bundelt, het wel lukt om besparingsmaatregelen van de grond te tillen. Het idee achter Buurkracht is dan ook om in zo veel mogelijk buurten bewoners bij elkaar te brengen die samen met energie besparen aan de slag gaan. Dat maakt het laagdrempeliger doordat bewoners zich aan elkaar optrekken en taken kunnen verdelen. Voordelig doordat ze samen offertes aanvragen. En leuker omdat het de band in de buurt versterkt.

Direct aangemeld

Besoyen-West is de 50e buurt die op die manier energie gaat besparen. Reden voor een feestje. Ook wethouder Jan van Groos was aanwezig toen de taart werd bezorgd. “Als gemeente juichen we initiatieven van bewoners om energie te besparen heel erg toe. Wij hopen dat er meer buurten in Waalwijk het voorbeeld van Besoyen-West volgen.” Balkenende raakte besmet met het Buurkracht-virus tijdens een bijeenkomst van Langstraat Energie, een energiecoöperatie in oprichting in de gemeente Waalwijk. “Daar hield Jos Derks van Buurkracht een enthousiast verhaal. Ik werd meteen geïnspireerd! In Besoyen-West zijn onlangs slimme meters geplaatst, maar mensen vragen zich toch af: wat moet ik daar eigenlijk mee? Op buurkracht.nl kun je je slimme meter aan je persoonlijke pagina koppelen en zo je verbruik per uur volgen. Ik heb het informatiepakket doorgenomen, er een nachtje over geslapen en me de volgende ochtend direct aangemeld.”

Leuke, gezellige buurt

De bewoners trekken de kar, Buurkracht ondersteunt. Buurten beslissen zelf welke maatregelen ze aanpakken en iedereen kan meedoen. In zijn eigen wijk ziet Balkenende verschillende besparingsmogelijkheden. “Veel huishoudens zijn aan een nieuwe cv-ketel toe, en veel daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Ik ben ervan overtuigd dat veel buurtgenoten mee gaan doen. Ook omdat het een leuke, gezellige buurt is die wel vaker gezamenlijk activiteiten organiseert. Met mijn bouwkundige achtergrond kan ik mensen die energie willen besparen, zelf ook weer verder op weg helpen. Ik heb er ontzettend veel zin in!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?