Beschermd stadsgezicht Noordenbergkwartier vraagt maatwerk bij energiebesparing

13 oktober 2016

Energiebesparing in het Noordenbergkwartier in Deventer is geen makkie. De binnenstadswijk heeft een beschermd stadsgezicht. Er staan 80 monumentale panden, maar ook veel woningen die pas later gebouwd zijn. Op 12 oktober kwamen zo’n 40 buurtbewoners naar de buurtbijeenkomst in De Fermerie om te horen wat er wel en niet mogelijk is in, onder en op hun woning.

Buurkracht noordenbergkwartier
Drukbezochte bijeenkomst Noordenbergkwartier

Na een warm welkom door Henk Bakhuizen van het buurtteam lichtte buurtbegeleider Rana Berends toe wat Buurkracht is. Buurkracht steunt buurten bij energiebesparing onder meer door inzicht te geven in energieverbruik. De buurt heeft een eigen buurtpagina: buurkracht.nl/Noordenbergkwartier. Daar vinden bewoners tal van energiebesparingstips, lopende acties en het laatste nieuws. Wie een slimme meter heeft, kan via de pagina ook inloggen om het eigen energieverbruik te bekijken - tot op het uur nauwkeurig - en deze te vergelijken met het gemiddelde in de buurt.

Energielabel A mogelijk

Energieadviseur Wytze Schluter had flink wat voorwerk gedaan. Om een beeld van de woningen in het Noordenbergkwartier te krijgen had hij twee woningscans gemaakt: een bij een tussenwoning in de Graaf van Burenstraat en een typische stadswoning aan de Papenstraat. Henk: “De conclusie was dat de woningen te isoleren zijn tot energielabel A. Het vergt wel de nodige investeringen en elke woning vraagt maatwerk. Helemaal niets doen is eigenlijk geen optie. Met een slecht geïsoleerde woning prijs je je woning uit de markt.”

Welwillende welstandscommissie

Wytze had ook met de welstandscommissie van Deventer gesproken en overlegd waar je rekening mee moet houden als je energiebesparende maatregelen wilt nemen in monumenten of in panden met beschermd stadsgezicht. Henk: “De commissie was heel welwillend en wilde zeker met ons meedenken. Wat in ieder geval niet mag, was iets aan de buitenkant veranderen, met name aan de voorzijde. Gevelisolatie moet dus aan de binnenkant. Glasisolatie is ook eventueel mogelijk. En als je zonnepanelen wilt nemen, dan het liefst uit het zicht. In kort kwam het erop neer dat er best wel wat mogelijk is, zolang het maar in overleg gebeurt.”

Zonnepark

Zonnepanelen zijn lang niet bij alle panden mogelijk. Daarom had het buurtteam Thijs Berends van Deventer Energie uitgenodigd. De energiecoöperatie is bezig met een zonnepark van 1.000 panelen waarin bewoners kunnen deelnemen en mooie rendementen kunnen behalen met zonne-energie.

Spijkers met koppen

Aan het einde van de bijeenkomst werden direct spijkers met koppen geslagen. Henk: “We hebben verschillende werkgroepen gevormd. Ze gaan uitzoeken wat in deze buurt de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen, glasisolatie en woningisolatie. Het zou mooi zijn als we op een volgende bijeenkomst concrete aanpakken kunnen presenteren. Daarnaast willen we een werkgroep voor huurders starten, want ook in huurwoningen is er veel mogelijk op het gebied van energiebesparing.” Wie op de hoogte wil blijven van de vorderingen kan zich aanmelden via de buurtpagina.
 

Noordenbergkwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Noordenbergkwartier