Berkumse buurten van start met energiebesparing

10 augustus 2013

Persbericht, Zwolle
In deze tijd van crisis en hoge brandstofprijzen wordt energie besparen aantrekkelijker. Toch komt het er in veel huishoudens niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee wat een investering oplevert. Om die hobbels weg te nemen, gaat Stichting Samen Berkum samenwerken met Verbeter&Bespaar - Zwolle en Buurkracht. Het doel: bewoners van Berkum ondersteunen bij besparingsmaatregelen. Op 31 augustus, de laatste zaterdag van de Oranjeweek, kunnen geïnteresseerden alvast hun licht opsteken bij de Weijenbelt. Daar geven de drie partijen  informatie over energiebesparings- en subsidiemogelijkheden.

Ab Kaspers van Samen Berkum: “Wij geloven in een gezamenlijke aanpak”
Buurkracht 160430 google beeld berkum
Berkum van boven

Met deze samenwerking zet Samen Berkum een nieuwe stap in de missie om de leefbaarheid in Berkum verder te vergroten. “We zetten allerlei activiteiten op, onder andere op het gebied van duurzaamheid en milieu”, vertelt Ab Kaspers, die bij Samen Berkum de regiegroep voorzit die zich bezighoudt met deze onderwerpen. “Energie besparen staat hoog op ons verlanglijstje. Dan is het mooi als je kunt aanhaken op initiatieven waar grote partijen achter zitten. Die de middelen, kennis en kunde in huis hebben om grootscheepse, gezamenlijke besparingen echt van de grond te krijgen. Zoals het project Verbeter&Bespaar van de gemeente Zwolle en Buurkracht, dat is opgezet door Enexis. Buurkracht en Verbeter&Bespaar Zwolle nemen mensen werk uit handen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat er een energieadviseur langskomt die kijkt waar de besparingsmogelijkheden zitten. En helpen bewoners offertes op te vragen en te beoordelen. Ze nemen drempels weg en brengen mensen bij elkaar. Wij geloven in een gezamenlijke aanpak. In het bundelen van de krachten in een wijk om samen energie te besparen.”

Veel potentieel

Hoe Berkum dit precies gaat aanpakken, ligt nog open. Kaspers: “Dat hangt helemaal af van de bewoners zelf. Worden ze enthousiast van het idee? Welke besparingsmaatregelen vinden zij interessant? Doen ze überhaupt mee? Dat is moeilijk te voorspellen, maar als ik afga op de geluiden in de straat en het aantal zonnepanelen dat de laatste jaren op de daken is geplaatst, krijg ik er een goed gevoel bij. Er is veel potentieel.” Samen Berkum, Verbeter&Bespaar Zwolle en Buurkracht nodigen iedereen van harte uit om op 31 augustus langs te komen in de Overijsselse Energiebus bij de Weijenbelt. Voor meer informatie, maar ook om zich alvast aan te melden voor de voorlichtingsbijeenkomst op 24 september aanstaande.

Over Samen Berkum

Stichting Samen Berkum is een initiatief van verschillende maatschappelijke organisaties in Berkum om de leefbaarheid in Berkum nu en in de toekomst te bevorderen en zeker te stellen. Zij hebben een aantal thema’s gedefinieerd, waar verschillende regiegroepen zich actief mee bezig houden, waaronder duurzaamheid en milieu.

Neem voor meer informatie contact op met Ab Kaspers van Samen Berkum (kasper@quantor.nl) of Coos Timmermans  van Verbeter & Bespaar (info@verbeterenbespaar.nl). Of kijk op www.samenberkum.nl en www.verbeterenbespaar-zwolle.nl.

    

 

 

Geleerdenbuurt-Zuid

Geleerdenbuurt-Noord

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Geleerdenbuurt-Zuid

Geleerdenbuurt-Noord