Beproefd concept: demo-avond Energiebesparing in Aldlân

21 april 2016

De regelmaat zit er in de Leeuwarder buurt Aldlân goed in: in wijkcentrum de Froskenburg vond op 19 april een demo-avond Energiebesparing plaats. Inmiddels een halfjaarlijks evenement van Duurzaam Aldlân in samenwerking met Buurkracht dat doorgaans goed bezocht wordt.

Buurkracht aldlan
Demo-avond Energiebesparing Aldlân

Ook deze keer waren er weer heel wat buurtgenoten op de demo-avond afgekomen. Daar konden ze hun licht opsteken over isolatie, zonnepanelen, infraroodverwarming, pelletkachels, ledverlichting, kunststof kozijnen en meer. “De pelletkachel was net als de vorige keer een hit”, vertelt Heleen Engwerda van het buurtteam. “De leverancier had er eentje opgesteld bij zijn stand, dat trekt de aandacht. Mensen waren heel benieuwd wat zo’n kachel doet, hoe hij werkt en wat dat oplevert. Ook de andere aanbieders hadden genoeg omhanden. De opkomst was misschien wat lager dan op onze vorige demo-avonden, maar het publiek was wel heel serieus geïnteresseerd in maatregelen. Van de bedrijven die we hadden uitgenodigd, hoorde ik dat ze verschillende afspraken gemaakt hebben voor offerteaanvragen.”

Weggeefactie: lichtplan

Wie de avond bezocht, maakte bovendien kans op een gratis lichtplan in eigen huis. Heleen: “Dat is een heel pakket om over te stappen op ledverlichting, inclusief lampen en randapparatuur. Én een adviseur die langskomt om te bekijken waar je zó een ledlamp in kunt draaien en waar eerst nog aanpassingen nodig zijn. Toch mooi als je dat in de wacht sleept, alleen door  je gegevens in te vullen op een intekenlijst. Deze weggeefactie is onderdeel van de ledcampagne die we hebben opgezet. De winnaar moet nog geselecteerd worden.”

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Duurzaam Aldlân is vast van plan de demo-avonden erin te houden. “Er zijn altijd mensen die nét niet kunnen, of even andere dingen aan hun hoofd hebben. Die hebben over een halfjaar weer een kans om zich te laten informeren over energiebesparende maatregelen. Zo zijn de afgelopen periode al veel buurtgenoten in actie gekomen. Ik schat dat alleen al tussen de 30 en 60 huishoudens hun huis hebben laten isoleren.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?