Benzenrade en De Kommert slaan handen ineen

03 april 2015

Of energie besparen leeft in Benzenrade en De Kommert? Daar lijkt het sterk op! Op maandag 30 maart verzamelden zich bijna dertig bewoners van die twee wijken in het gemeenschapshuis van Welten. En het bleef niet bij welwillend luisteren naar de presentaties; er werd actief meegedacht én er ontstond spontaan een flinke werkgroep die acties gaat voorbereiden.

energiebesparing Benzenrade - De KommertMarleen Siebelt uit de Kommert: “Aan het begin van de avond dacht ik nog: als er maar genoeg mensen komen! Straks zitten we daar met z’n vieren. Maar het was een heel goede avond. Ruud Derks, mijn oude buurman die nu in Benzenrade woont, hield een inleiding. Patricia Vinclair van Buurkracht vertelde hoe Buurkracht ons gaat ondersteunen bij gezamenlijke acties en hoe je je eigen energieverbruik kunt volgen. En de energieadviseur van Nibag vertelde wat haar op haar ronde door Benzenrade en de Kommert was opgevallen en waar we volgens haar op kunnen besparen. Al vanaf het begin kwamen er niet alleen veel vragen uit de zaal maar ook tips, bijvoorbeeld over subsidies.”

Wat doen oude zonnepanelen nog?

De energieadviseur had behalve een scan van de buurt ook een scan van een woning gemaakt. “Het was nog best lastig om daarvoor een woning aan te wijzen”, zegt Marleen. “In Benzenrade zijn alle huizen verschillend, de meeste vrijstaand en met schuine daken. In De Kommert zie je juist weer veel rijtjeshuizen met platte daken. Wat kies je dan? Uiteindelijk hebben we een huis in Benzenrade geselecteerd dat wel zonnepanelen heeft, maar heel oude. We waren benieuwd of die nog veel opleveren. En wat we al vermoedden, bleek ook: de zonnepanelen van nu zijn zo veel beter dat het rendabeler is om nieuwe aan te schaffen.”

Energielabels opwaarderen

Aan het eind van de avond gingen er veel vingers de lucht in toen gevraagd werd wie wilde helpen om acties voor te bereiden. “Er was vooral veel belangstelling voor zonnepanelen en isolatie. Het was ons idee dat we dan twee werkgroepjes zouden vormen, maar het werd al snel één grote groep. Ook prima. Vier mensen gaan zich in elk geval bezighouden met zonnepanelen, voor isolatie moeten we nog kijken wie dat gaan doen. Er gingen ook stemmen op om gezamenlijk naar onze voorlopige energielabels te kijken. Daar valt nog wel wat in recht te zetten. Ikzelf heb bijvoorbeeld nog nauwelijks iets gedaan aan mijn huis en heb toch label C, terwijl een buurman van alles heeft aangepakt maar op papier label G heeft. Een paar mensen gaan uitzoeken hoe je dat kunt opwaarderen. Wel zo handig als niet iedereen zelf het wiel hoeft uit te vinden.”

Volgende ronde: 1 juni

Omdat de avond zo voortvarend verliep, is meteen een datum geprikt voor de volgende bijeenkomst. Die vindt plaats op 1 juni. Dan presenteert de werkgroep zijn bevindingen. “We hebben ook iedereen gevraagd om buren die er niet bij waren aan te sporen om zich op de website aan te melden. Dan kunnen we ze makkelijk op de hoogte houden. Bovendien kunnen buurtgenoten zich daar aanmelden voor de warmtecamera en de energieverbruiksstekkers van Buurkracht. Hartstikke leuk om daarmee aan de slag te gaan.”

Benzenrade-De Kommert

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Benzenrade-De Kommert