Benzenrade-De Kommert wil zon!

24 maart 2016

Een mooie start van de lente voor het buurtteam van Benzenrade-De Kommert: de buurtbijeenkomst over zonnepanelen die ze op 22 maart hadden georganiseerd trok zo’n 35 belangstellenden. Velen zagen deze avond het duurzame licht: maar liefst de helft vroeg na afloop direct een persoonlijke offerte aan.

Buurkracht bijeenkomst2
Een mooie opkomst en veel enthousiasme

De avond in gemeenschapshuis Welten begon behoorlijk serieus. Na de openingspresentatie van buurtteamlid Ruud Derks over klimaat, isolatie en besparingen, barstten de vragen los. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Waar kan ik een lening krijgen? Hoe werkt het als ik mijn dak moet vernieuwen? “Er kwamen zelfs vragen over zonneboilers, een teken dat mensen steeds energiebewuster worden”, aldus Ruud.

Meest gestelde vragen

Zoals altijd kwamen ook de bananenverhalen voorbij, zoals Ruud ze noemt. ‘Ik heb gehoord dat de saldering volgend jaar wordt afgeschaft’, of ‘Die zonnepanelen worden in China gemaakt, die gaan toch zo kapot?’. “‘Nee,’ legden wij dan uit, ‘de salderingsregeling blijft sowieso nog tot 2020 bestaan. En van alle zonnepanelen wordt 98 procent in China gemaakt, volgens alle wettelijke kwaliteitsnormen en met 25 jaar garantie!’ De meest gestelde vragen werden ook nu weer gesteld. Die kon ik beantwoorden met mijn standaard antwoorden: ‘Ze kunnen niet van je dak afwaaien. Je hoeft ze niet schoon te houden, dat doet de regen wel. En anders vraag je je glazenwasser toch een keertje?’”

Objectief en onafhankelijk

Na de presentatie was de beurt aan de installateur van Ecopro, de leverancier van zonnepanelen die het buurtteam heeft geselecteerd. “Maar niet te lang, want we willen wel objectief en onafhankelijk blijven.” Volgens Ruud Derks is dat nu juist de kracht van Buurkracht. “We hebben drie leveranciers uit de regio benaderd en een keuze gemaakt op prijs en klantreviews. Wij hadden gezorgd dat de offertes die we kregen, goed te vergelijken waren en we hebben een korting van € 100,- per huishouden bedongen.”

Dat wil ik ook!

Het enthousiasme werd voelbaar toen buurtbewoner Jan Gielens het woord nam. Zijn verhaal zorgde voor steeds meer lichtjes in de ogen van de aanwezigen. Met bevlogenheid vertelde deze oud-leraar over zijn eigen ervaringen met zonnepanelen. Hoe het eruit ziet, hoe het werkt en hoe simpel het allemaal is. “Ze stonden hier om half acht ’s ochtends voor de deur en vertrokken vijf uur later. Alles lag er en alles werkte.” Met een app ziet Jan wat hij dagelijks bespaart. Ruud: “Je hoorde de mensen denken: dat wil ik ook! De stemming werd steeds vrolijker en na afloop hebben we zelfs een wijntje genomen met zijn allen.”

Een prachtig resultaat

Wat heeft de avond opgeleverd? Een mooie opkomst, 17 buurtbewoners die direct een offerte hebben aangevraagd voor zonnepanelen, 6 buurtbewoners die met behulp van Buurkracht samen willen isoleren en 13 die gratis advies willen van Duurzaamheidswinkel (DUW) Parkstad. “We zijn al anderhalf jaar bezig met Buurkracht, maar tot nu toe liep het moeizaam. Voor ons was het deze avond erop of eronder. Nu blijkt: de aanhouder wint. Ik heb het idee dat Buurkracht ineens in een stroomversnelling is geraakt. Als de teller op 10 staat, dan gaan we feesten. En dat feest komt er, let maar op!”

Ook interesse?

Was je er niet bij maar wil je wel informatie over de zonnepanelenactie? Log dan in op de buurtpagina of neem contact op met het buurtteam.

Benzenrade-De Kommert

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Benzenrade-De Kommert