Ben jij al toe aan een warmtepomp?

18 augustus 2018

Als de belangstelling voor de warmtepomp in Cuijk representatief is voor de rest van Nederland, dan ziet het er rooskleurig uit voor dit duurzame alternatief voor de cv-ketel. Onlangs kwamen ruim 150 Cuijkenaren op een warmtepompavond van de vier Buurkrachtbuurten in de gemeente af. Het wordt ook steeds duidelijker dat we op termijn allemaal van het gas af moeten. Reden genoeg om de elektrische warmtepomp nog eens een podium te geven.

Hoe werkt een warmtepomp?

Buurkracht buurkracht warmtepomp
De warmtepomp is een duurzamer alternatief voor de cv-ketel

Een warmtepomp werkt als een koelkast, maar dan omgekeerd. In de pomp zit een vloeistof die warmte onttrekt aan bodemwater of lucht. Daarbij verdampt de vloeistof. Vervolgens perst de damp samen, waardoor de temperatuur verder stijgt. Die warmte gaat je verwarmingssysteem in.

Warmte uit de bodem of uit de lucht?

Bodemwarmtepompen halen warmte uit grondwater, meestal op 25 tot 50 meter onder de grond. Het rendement ligt hoger dan bij een luchtwarmtepomp. Dat maakt de bodemwarmtepomp extra geschikt voor grotere woningen. Waarbij je dan wel weer een tuin moet hebben die een à twee keer groter is dan het oppervlak dat wil verwarmen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar geen nood, een luchtwarmtepomp een prima alternatief. Je warmtewisselaar zit dan niet diep onder de grond, maar je plaatst ‘m op het dak, aan je gevel of in de tuin.

Wat is een hybride warmtepomp?

Dat is een (kleinere) elektrische warmtepomp in combinatie met een combiketel. Voor bestaande woningen is dat vaak makkelijker en voordeliger om over te stappen op een hybride warmtepomp dan op een volledig elektrische, maar je gebruikt wel nog steeds gas. Lees hier meer over de hybride warmtepomp.

Wat kost een volledig elektrische warmtepomp en wat levert hij op?

De kosten hangen af van de warmtebron (lucht of bodem) en hoeveel warmte je nodig hebt. En dat hangt onder meer weer af van hoe groot je huis is en hoe goed het geïsoleerd is. Om de financiële drempel te verlagen, stelt de overheid subsidie beschikbaar voor warmtepompen; dat kan je duizenden euro’s schelen.

bron: Milieu Centraal

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

  • Voor een volledig elektrische warmtepomp is het van belang dat je huis picobello geïsoleerd is. Dan krijg je ook het gewenste comfort.
  • Een elektrische warmtepomp vraagt ook om een verwarmingssysteem dat op lage temperatuur werkt, zoals vloer- of wandverwarming. In een bestaande woning zijn daar meestal aanpassingen voor nodig (gemiddeld € 2.500,- extra).
  • De warmtepomp en vooral het voorraadvat van minstens 150 liter hebben ruimte nodig, minstens 1 bij 1 meter.
  • Een warmtepomp maakt geluid; denk dus na waar je hem plaatst en gebruik eventueel geluiddempende materialen.
  • Controleer of je een vergunning moet hebben om een warmtewisselaar aan de buitenkant van je huis op te hangen. Ook mag je niet overal zomaar in de grond boren.
  • Kies een warmtepomp met genoeg capaciteit. Is het vermogen te klein, dan springt een extra verwarmingselement bij en dat gebruikt juist heel veel energie.
  • Check of je elektriciteitsaansluiting zwaar genoeg is (400 volt, 3 fasen).

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?