Belangstelling voor energie besparen in Fatima houdt aan

29 januari 2017

Wijkcentrum Koningshaven in het Tilburgse Fatima stroomde op donderdagavond 26 januari vol met geïnteresseerden voor een informatieavond over energie besparen van energiecoöperatie Energiefabriek013. Ruim veertig buurtbewoners kwamen hun licht opsteken, van wie een flink aantal zich aanmeldde voor een persoonlijk energieadvies of een keukentafelgesprek.

Buurkracht 2017 01 27 photo 00000840
Mooie opkomst in Wijkcentrum Koningshaven

“De avond stond in het teken van energiebesparing in huis”, vertelt Marcel Timmermans. Hij is penningmeester van Energiefabriek013 en voorzitter van het buurtteam van Buurkracht in Fatima, twee clubs die nauw met elkaar samenwerken in de buurt. “Voorafgaand aan de avond had een expert twee representatieve woningen in Fatima onder de loep genomen om te kijken wat in onze buurt de meest voor de hand liggende besparingsmogelijkheden zijn. John Kwaks van Energiefabriek013 presenteerde de resultaten en zette uiteen dat we bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie en HR-glas nog veel winst kunnen halen. Daarbij legde hij ook uit hoe dat werkt, hoe je het aanbrengt en waar je op kunt letten als je zo’n maatregel overweegt. Onze buurtbegeleider Irmy van Paassen lichtte vervolgens nog kort toe wat Buurkracht daarbij kan betekenen.”

Positief-kritisch

Marcel merkte op dat het publiek positief-kritisch was en veel vragen stelde. “Bijvoorbeeld over materialen: hoe kies ik? En over de slimme meter: hoe kom ik daaraan? In Fatima heeft iedereen een slimme meter aangeboden gekregen, maar nog niet iedereen is daarop ingegaan. Bovendien wonen niet alle aanwezigen in de buurt.” In de zaal waren ook een paar tafels neergezet waar verschillende materialen uitgestald stonden. Zo konden bezoekers verschillende isolatiematerialen vergelijken, bekijken hoe HR-glas in elkaar zit en zien wat voor ledlampen er allemaal zijn. Ondertussen konden ze ook hun energierekening voorleggen aan leden van Energiefabriek013, zich aanmelden voor advies op maat of een keukentafelgesprek. “Het viel op dat iedereen wel íets deed. Een goed teken.”

Ook maatwerkadvies of een offerte?

Via Energiefabriek013 kunnen bewoners niet alleen persoonlijk advies krijgen over hun energieverbruik, maar ook bijvoorbeeld dubbel glas of isolatie laten aanbrengen. “Als je maatregelen wil treffen, scheelt dat veel uitzoekwerk”, zegt Marcel. “De energiecoöperatie heeft al goede, betrouwbare en voordelige leveranciers geselecteerd. Bovendien toetst de energiecoöperatie of de maatregelen goed zijn uitgevoerd. Wie hier meer over wil weten, advies wil of meteen een offerte wil opvragen, nodig ik graag uit op energiefabriek013.nl of op onze buurtpagina buurkracht.nl/fatima.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?