Beers pakt door met isolatie, zonnepanelen en licht

20 december 2016

In een klein dorp als Beers blijft weinig onopgemerkt. Nadat bewoners zonnepanelen op het dak lieten installeren en hun spouwmuur isoleerden, meldden hun buren zich spontaan aan. Bij een volgende actie wilden ze zeker meedoen. Op 14 december zette het buurtteam de eerste stap met een bijeenkomst over isolatie en licht in ’t Trefpunt. In januari volgen nog vervolgavonden over isolatie en zonnepanelen voor wie serieus geïnteresseerd is.

Buurkracht 161214 beers bb
Interesse in Beers blijft groot

Met 29 man was het gezellig vol in het zaaltje van ‘t Trefpunt. Dick Blokland van het buurtteam heette iedereen van harte welkom. Voor de nieuwkomers in het gezelschap vertelde hij nog even kort wat Buurkracht doet en over de succesvolle acties in Beers van afgelopen jaar. Het isolatiebedrijf dat al bij 11 huizen de spouwmuur isoleerde, gaf vervolgens een presentatie. Aan de hand van een 1,20 meter hoge modelwoning liet het bedrijf zien hoe je je huis kunt isoleren, welke materialen je daarvoor kunt gebruiken en wat de voor- en nadelen zijn. De bezoekers waren enthousiast. Tijdens een korte pauze werden de twee vertegenwoordigers van het isolatiebedrijf het hemd van het lijf gevraagd.

Speculaas

De lampenpresentatie die op het programma stond, was vanwege ziekte helaas uitgevallen. Daardoor was er iets meer ruimte voor de lampenquiz van Jos Derks van Buurkracht. Dick: "Op het biljart plaatste hij drie schemerlampen met drie verschillende lampen: een gloeilamp, een spaarlamp en een ledlamp. Wij moesten raden welke lamp in welke schemerlamp zat. En ik moet eerlijk zeggen: het verschil was bijna niet te zien. Daarna kregen de bezoekers een aantal quizvragen over onder meer verbruik, hitte en lichtopbrengst. Wie de meeste fouten had, kreeg een pak speculaas als prijs. De conclusie? Je bent gek als je je lampen niet vervangt door led. Een gloeilamp kost € 8,80 aan energie per 1000 branduren en een ledlamp maar € 1,10. En ledlampen zijn al vanaf € 2,- te koop."

Zegt het voort

Aan het einde van de avond kon Dick in totaal zes mensen noteren voor een vervolgsessie over isolatie en zes voor zonnepanelen. "Op de bijeenkomst waren ook vijf mensen uit ons buurdorp Haps waar Buurkracht ook actief is. Ze waren geïnteresseerd in isolatie en hadden gebeld of ze mochten komen. Mogelijk gaan we nu ook in Haps nog een vervolgbijeenkomst houden over isolatie. We werken onderling veel samen." Wie niet op de avond was, maar wel geïnteresseerd is in de vervolgbijeenkomsten in januari kan zich aanmelden bij Dick of via de buurtpagina. Dick: "Ik plaats ook nog een aankondiging in de dorpskrant en heb tegen alle aanwezigen gezegd: Zegt het voort."

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?