Beers blikt terug en gaat verder met zonnepanelen

13 juni 2016

In Beers hebben al 17 huishoudens meegedaan aan de zonnepanelenactie en 8 aan de isolatieactie. Op 9 juni praatte het organiserende buurtteam dorpsbewoners hierover bij in ’t Wapen van Beers. De avond stond vooral in het teken van zonnepanelen: die actie wordt verlengd. Goed nieuws voor wie nog deze zomer zijn eigen zonne-energie wil opwekken.

Buurkracht img 20160609 wa0012
Presentatie Slupers Speuren

Marco Vos van het buurtteam kijkt terug op een leuke avond. “De focus lag op zonnepanelen, maar er stonden ook een paar andere onderwerpen op het programma. Onze buurtbegeleider Ate heeft bijvoorbeeld een inleiding gehouden met een filmpje over Buurkracht. En wij hebben met het buurtteam de Slurper Speurset van Buurkracht gepresenteerd, een doos met energieverbruiksmeters waarmee je de grootste energieverbruikers en sluipverbruikers in je huis kunt opsporen. Voorafgaand aan de bijeenkomst hadden we er zelf thuis al allerlei metingen mee gedaan. Zo konden we laten zien wat onze koelkasten aan stroom verbruiken, de tv’s, de wasmachine en zelfs de elektrische fiets. Nu krijgen andere huishoudens de gelegenheid om de Slurper Speurset in huis te halen en hun stroomverbruik per apparaat in kaart te brengen.”

Geanimeerde discussie

Om de zonnepanelenactie opnieuw onder de aandacht te brengen, had het buurtteam de leverancier uitgenodigd. Marco: “Die ging uitgebreid in op verschillende technische aspecten: hoe werken zonnepanelen? Hoe gaat hij zelf te werk bij de installatie? De discussie kwam goed los. Bijvoorbeeld over de salderingsregeling. Nu wordt de stroom die je als particulier teruglevert aan het elektriciteitsnet nog een-op-een verrekend met je verbruik, maar dat gaat misschien na 2020 veranderen. Daardoor twijfelen sommige huishoudens nog. We hebben het ook gehad over de terugverdientijd en de financieringsmogelijkheden. Hoe kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de subsidie die de overheid dit jaar beschikbaar heeft gesteld voor energiebesparende maatregelen? Hoe kun je je btw terugvorderen? De leverancier gaat een avond organiseren om samen met iedereen die meegedaan heeft aan de actie, de formulieren in te vullen.”

Meedoen kan nog!

De zonnepanelenactie liep eigenlijk begin juni af, maar de leverancier maakte bekend dat bewoners van Beers die nu nog willen inspringen dezelfde korting krijgen als de snellere beslissers. “Op de avond zelf meldden zich al een paar bewoners voor een persoonlijke offerte en ook via onze buurtpagina en de mail hebben alweer een paar dorpsgenoten interesse getoond”, zegt Marco. “Dat gaat dus goed. Ook voor de Slurper Speurset is veel belangstelling. Wie die wil lenen, of alsnog gebruik wil maken van het zonnepanelenaanbod, kan zich melden via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?