Baneblökske maakt zich op voor besparingsacties

27 januari 2016

Meer dan veertig bewoners van Baneblökske in het Limburgse Voerendaal brachten op 26 januari een bezoek aan de buurtbijeenkomst over Buurkracht in café De Haas. Lang niet slecht voor een buurt met zo’n 120 woningen. “We mogen best van een succesje spreken.”

Buurkracht img 20160128 wa0004
Goede opkomst in café De Haas

Rond de klok van acht uur gaf Rick Buitenkamp van het buurtteam het startschot aan de bijeenkomst. Kort maar krachtig: hij stelde zichzelf en zijn buurtteamleden Joyce Bongers en Irene Somers voor en gaf vervolgens het woord aan Joyce. Zij werkt bij DUW Parkstad en adviseert daar huishoudens op het gebied van energiebesparing. Zo kwam ze ook in contact met Buurkracht. Dat vond ze zo’n leuk initiatief, dat ze besloot om Buurkracht in haar eigen buurt te introduceren. En het wordt nog mooier: de komende maanden vervangt ze Patricia Vinclair als buurtbegeleider van Buurkracht in Limburg tijdens haar zwangerschapsverlof. Zo kwam het dat ze in haar eigen buurt haar vuurdoop ‘Buurkracht presenteren’ doorstond. Met glans: in twintig minuten wist ze helder en duidelijk te maken wat Buurkracht is, doet en wat ze in de buurt van plan is.

Inzicht in je verbruik

Behalve op de rol van Buurkracht ging Joyce in op de slimme meter. “Zij legde uit hoe die werkt, ook in combinatie met zonnepanelen. Daar kwamen veel vragen over: welke grote jongens kunnen allemaal meekijken? Krijgen we dan geen Big Brother-situatie? Maar Joyce merkte terecht op dat niemand verplicht is de slimme meter te accepteren. En dat je er ook geen hoeft te hebben om mee te doen met Buurkracht. Maar dat het wel handig is om inzicht te krijgen in je eigen verbruik en dat je je verbruiksgegevens alleen zelf kunt inzien. Ik denk dat ze daarmee veel onzekerheid heeft weggenomen.”

Onthullende warmtebeelden

De volgende spreker was energieadviseur Jimmie Jacobs, die de energiebesparingskansen in de buurt had onderzocht. Rick liet bijvoorbeeld een plattegrond zien van de buurt, ingekleurd volgens de huidige energielabels. "We wonen in de oude kern van Voerendaal, en dat was goed te zien: Baneblökske heeft heel wat F- en G-labels. De plattegrond kleurde vooral rood en geel. Onze huizen zijn dus nog niet erg energiezuinig.” De presentatie van Jimmie vormde een mooie inleiding op Ricks eigen presentatie: “Voorafgaand aan de bijeenkomst heb ik samen met Joyce rondgelopen in de wijk met een warmtecamera. We zijn allebei energieadviseur, dus dat is aan ons wel toevertrouwd. Aan de hand van de beelden die we toen gemaakt hebben, kon ik goed laten zien waar veel energie weglekt. Zo heeft 95 procent van de woningen in onze buurt geen vloerisolatie en trekt er aan de onderkant vocht in de muren. Op de warmtebeelden slaat de onderste halve meter van de huizen dan ook ook flink rood uit.”

Leuke prijzen te winnen met energiequiz

Tussen de bedrijven door peilde Irene Somers van het buurtteam de energiekennis in de zaal met een aantal quizvragen: wat is het gemiddelde energieverbruik van huishoudens in Nederland? Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om het stroomverbruik van een gemiddeld gezin te compenseren? Wat zijn de grootste energieslurpers in huis? Rick: “Het viel veel bezoekers nog behoorlijk tegen om de goede antwoorden te geven. Er waren een stuk of drie bezoekers die echt hoog scoorden. Zij gingen met de prijzen naar huis, zoals een snoeppot, een bespaarkalender van Buurkracht en een rekenmachientje. Maar veel mensen hebben eigenlijk geen idee hoeveel ze verbruiken aan gas en elektriciteit en of dat veel of weinig is. Irene zelf is er door Buurkracht ook pas achter gekomen dat haar verbruik van 10.000 kilowatt per jaar voor een huishouden van vier personen absurd hoog is. Die kan nog wel wat besparen.”

Snel verder na carnaval

Uit de reacties op de avond en uit een blik op de formulieren waarop mensen konden aankruisen voor welke maatregelen ze interesse hebben, maakt Rick op dat er onder buurtbewoners veel animo is voor isolatie en zonnepanelen. “De ochtend na de bijeenkomst werd ik tijdens het boodschappen doen al door verschillende buurtgenoten aangesproken die serieus aan de slag willen. Dat moeten we warm houden – al gebeurt er rond carnaval natuurlijk niks anders dan carnaval vieren. In maart vindt de jaarvergadering plaats van de buurtvereniging; daar willen we nog een keer aandacht vragen voor Buurkracht. En liefst ook meteen een of meerdere bedrijven uitnodigen die informatie geven over bijvoorbeeld isolatiemaatregelen en zonnepanelen. Als er dan nog steeds zo veel interesse is, of misschien nog meer, kan het heel snel gaan. We houden de buurt op de hoogte, onder andere via onze buurtpagina.”

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?