Asbestdaken saneren: ook dat kan samen

01 oktober 2017

In de daken van zo’n 7 procent van de Nederlandse woningen is asbest verwerkt. Dat moet in 2024 allemaal verwijderd zijn. Honderdduizenden huishoudens moeten dus de komende jaren in actie komen. Reden voor verschillende buurten om nu al de krachten te bundelen. En waarom dan niet in één moeite door de daken goed isoleren?

Buurkracht asbest
Asbestdaken saneren: ook dat kan samen

De Dokter Kanterslaan in Grave is zo’n buurt met asbest op de daken. De bewoners Kees Buijs, Willem van den Tillart, Fred Vink en Mike Vos hebben daarom de handen ineengeslagen. “De huishoudens die hun dak al hebben laten vervangen, zijn op één hand te tellen”, vertelt Willem. “Wel zijn her en der al mensen bezig met offertes opvragen. Maar een collectief plan is er nog niet. Dat willen wij nu opzetten. Ons idee: laten we de asbestverwijdering meteen combineren met dakisolatie. Dan slaan we twee vliegen in één klap, want de dakisolatie is op dit moment nog minimaal. Daardoor verliezen onze huizen onnodig veel warmte.”

Financiële kluif

Het team merkt dat het onderwerp leeft in de buurt. Willem: “Mijn indruk is dat veel mensen er blij mee zullen zijn als er straks een concreet plan ligt waar ze bij wijze van spreken alleen nog maar hun handtekening onder hoeven te zetten. Omdat het financieel voor velen een stevige kluif zal zijn, willen we de gemeente zo ver krijgen dat de voorwaarden van de duurzaamheidslening te verruimen. Zodat het mogelijk is om met de duurzaamheidslening ook de asbestsanering te financieren. Want het is natuurlijk leuk om gezamenlijk op te trekken, het is nóg leuker als iedereen mee gaat doen.”

Uitzoekwerk

Een andere buurt waar het asbestprobleem speelt, is het oostelijke deel van de Zuides in Zuidlaren. Onder de vlag van AsbestZuides willen bewoners in een 3-tal straten aldaar samen optrekken om hun daken asbestvrij te maken en als dat mogelijk en zinvol is deze klus te combineren met dakisolatie of andere vormen van isolatie. Henk Nijland: “Eind vorig jaar hebben we al een informatieavond georganiseerd. Sommige bewoners hebben toen al gezegd dat ze misschien problemen krijgen met de kosten van de vervanging van hun dak. Het is dus belangrijk om de financiering rond te krijgen. Een duurzaamheidslening kan daarbij helpen. Onder bepaalde voorwaarden kan een deel van die lening ingezet worden voor asbestsanering. We zoeken nu uit wat precies die voorwaarden zijn. We willen nu eerst helder hebben wat de beste oplossing is voor onze huizen en wat de kosten zijn voordat we verdere stappen ondernemen.”

Niet wachten tot het echt moet

Beide buurten hebben Buurkracht in de arm genomen om hen te ondersteunen bij de voorbereidingen. Willem: “Onze buurtbegeleider Irmy van Paassen is bijvoorbeeld bezig de regels rondom asbestverwijdering in kaart te brengen. Want daarover zijn ook bij ons nog veel vraagtekens. Ondertussen proberen wij collectiviteitskorting te krijgen op de asbestinventarisaties. Die zijn weer nodig om subsidie aan te vragen. Per adres. Terwijl het rapport er straks voor iedereen ongeveer hetzelfde uitziet. 2024 is nog even weg, maar als iedereen gaat zitten wachten tot het echt moet, hebben de asbestsaneerders het straks in één keer heel druk. En dat drijft de prijzen op. Daarom willen wij zo snel mogelijk starten. Zodat we de hausse straks voor zijn en niet de hoofdprijs betalen.”

Dokter Kanterslaan

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Dokter Kanterslaan