Asbest eraf, zonnepanelen erop in Baarloseweg

06 oktober 2017

Cep Smeets van buurtteam Baarloseweg in Helden heeft een oude boerderij met asbest op het dak. Dat moet uiterlijk 2024 verwijderd zijn. Maar hoe doe je dat? En wat gaat dat allemaal kosten? Hij merkte dat veel buren dezelfde vragen hadden en de asbestsanering uitstelden. Daarom organiseerde het buurtteam op 4 oktober een bijeenkomst over asbestsanering en hoe je met zonnepanelen het kostenplaatje aantrekkelijk kunt maken. Wil je meer weten, neem dan contact op met het buurtteam.

Buurkracht img 20171004 wa0001
Bijeenkomst bij de motorrijschool

De bijeenkomst vond plaats in het theoriezaaltje van de motorrijschool in de straat. Daar kwamen zestien geïnteresseerde buurtbewoners bij elkaar. In zijn welkomstwoord vertelde Cep over ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Als je asbest laat verwijderen en op je nieuwe dak zonnepanelen legt, kun je met de opbrengst van de zonne-energie de sanering bekostigen. In Helden zijn er regelingen die dit aantrekkelijk maken.

Subsidie en gunstige lening

Vervolgens legde beleidsmedewerker Gerard Boonekamp van de gemeente Peel en Maas uit welke regelingen dat zijn. Zo geeft de gemeente zelf een subsidie voor asbestsanering van € 4,50 per m2. Voor zonnepanelen heeft de lokale energieleverancier Coöperatie Peel Energie een mooi aanbod. Cep: “Als je klant wordt, kun je een lening krijgen voor maximaal 70 procent van de aanschafprijs. Je hoeft dus nog maar 30 procent zelf in te brengen. En omdat je nog steeds 21 procent btw kunt terugkrijgen, kosten de zonnepanelen uiteindelijk nog maar 9 procent van de aanschafprijs. Uit de opbrengst betaal je je lening af en daarna je asbestverwijdering.”

Net als de buurtdiepvries

Bewoners kunnen natuurlijk ook investeren in een gezamenlijk dak op een van de vele grote daken in de buurt. Cep: “Vroeger investeerden we ook samen in één gigantische buurtdiepvries waar we allemaal de opbrengst van onze moestuin konden invriezen. Waarom zouden we ook niet samen kunnen profiteren van hetzelfde zonnedak?” Zonnepanelenadviseur Gerard Schouwenberg was uitgenodigd om te vertellen waar je bij de aanschaf van zonnepanelen op moet letten. Cep: “Goedkoop kan duurkoop zijn. Heb je maar een klein dak en wil je optimaal rendement, dan kun je beter wat meer investeren.”

Meer weten over asbest

Uit de zaal kwamen verschillende inhoudelijke vragen over asbestsanering. Hoe pak je dat aan? En wat betekent dat voor je pand? Cep: “De gemeente Peel en Maas kon nog niet alle vragen inhoudelijk beantwoorden, maar komt binnenkort wel met meer informatie. Die zetten we dan op onze buurtpagina. Als je op de hoogte wil blijven, meld je daar dan aan. Of stuur een e-mail.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?