Applaus voor energiebesparing in Zoekerveeld

12 mei 2017

In het gezellige zaaltje van Vakantiepark Erve Kleilutte in het Twentse Enter klonk op 10 mei het startschot voor energiebesparing in Zoekerveeld. Het programma dat wooncoaches Johan Averdijk en Tonnie Kroeze hadden samengesteld, wist de veertig bezoekers van meet af aan te boeien. Alle sprekers kregen een daverend applaus. Eerste stap is een zonnepanelenactie. Buurtbewoners die daarin geïnteresseerd zijn, kunnen zich alvast vrijblijvend aanmelden.

Buurkracht buurkracht zoekerveeld buurtbijeenkomst
Buurkracht Zoekerveeld buurtbijeenkomst

Na een bevlogen openingswoord van Johan over het belang van energiebesparing en duurzame energie onderstreepte ook burgemeester Henk Robben de noodzaak van verduurzaming. Hij was speciaal gekomen om de bijeenkomst kracht bij te zetten. De gemeente Wierden-Enter heeft uitdagende doelstellingen: 20 procent van de gebruikte energie moet in 2020 van duurzame bronnen afkomstig zijn. Bewonersinitiatieven zoals in Zoekerveeld zijn daarbij onmisbaar.

Energielabel fors omhoog

Johan en Tonnie krijgen praktische ondersteuning van Buurkracht. Buurtbegeleider Martijn Kolkman vertelde de aanwezigen kort hoe Buurkracht al meer dan 200 buurten in heel Nederland vooruit helpt met energiebesparing. Via Buurkracht heeft een energieadviseur de afgelopen maand twee woningen in Zoekerveeld onder de loep genomen om de besparingskansen in kaart te brengen. Johan: “Geen twee huizen zijn hier hetzelfde, dus we konden geen algemene conclusies trekken. Wel gaf het onderzoek goed inzicht in wat energiebesparing voor ons kan betekenen. Veel woningen hebben het allerlaagste energielabel, wat betekent dat ze helemaal niet energiezuinig zijn. Met energiebesparende maatregelen zoals isolatie kun je het energielabel met stappen tegelijk verbeteren.”

Doe mee met de zonnepanelenactie

Met de zomer in aantocht is een zonnepanelenactie een goede start. Johan: “Een adviseur in zonnepanelen die toevallig ook een buurtgenoot is, kon ons alles vertellen over zonne-energie, de beste dakoriëntatie en de verschillende soorten panelen. Wie interesse had in zonnepanelen kon dat achteraf invullen op een formulier. We willen samen met alle geïnteresseerden bepalen hoe we verder gaan en met welk bedrijf of met welke bedrijven we in zee gaan. Wie mee wil doen, kan zich aanmelden via onze buurtpagina.”

Olievlek

Johan is dik tevreden over de avond. “In Zoekerveeld leeft energiebesparing nog niet echt. Met deze bijeenkomst wilden we daar verandering in brengen en onze buren wakker schudden. Fossiele brandstoffen vervuilen ons milieu en raken op. We moéten ons energieverbruik gaan beperken en verduurzamen. Door samen met energiebesparing aan de slag te gaan hopen we ook de binding in de buurt te versterken. Niet voor niets werken we nauw samen met de buurtvereniging van Zoekerveeld die voor ons flyers heeft rondgebracht. Ook uit andere buurten en buurtschappen is al aandacht voor onze aanpak. We hopen op een olievlekwerking door heel Enter.”

Blijf op de hoogte

Na de bijeenkomst kreeg het buurtteam veel enthousiaste reacties. “In het najaar willen we een volgende actie opzetten, bijvoorbeeld met isolatie voor de oudere woningen. Of met warmtepompen voor de vele nieuwe en gerenoveerde woningen in Zoekerveeld. Via onze buurtpagina en het Energieloket Wierden-Enter houden we buurtgenoten op de hoogte. Op onze website vind je ook andere handige informatie over energiebesparing en subsidies. Genoeg reden dus om je aan te melden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?