Alteveer-Cranevelt schittert op Duurzame Huizen Route

07 december 2017

Op 4 en 11 november vond de Nationale Duurzame Huizen Route plaats. De Arnhemse Buurkrachtbuurt Alteveer-Cranevelt deed mee met maar liefst 11 adressen waar de bewoners uiteenlopende verduurzamingsmaatregelen lieten zien. Niet gek op een landelijk totaal van 360. Hoe heeft de buurt dat aangepakt?

Buurkracht naamloos
Bezoekers bekijken de buiten unit van de warmtepomp

Drijvende kracht achter de deelname van de buurt was Duurzaam Craneveer. Rob Groen van dit buurtteam: “Wij geloven in de kracht van goede informatie uit je eigen buurt. Je ziet wat anderen doen in een vergelijkbare woning en dat brengt je weer op ideeën. De Duurzame Huizen Route sluit daar heel mooi op aan. We hebben wijkgenoten aangesproken van wie we wisten dat al ze duurzame maatregelen hebben genomen. Zo hadden we in no-time aardig wat adressen bij elkaar. Bewust niet alleen van enorme koplopers die allerlei spectaculaire dingen gedaan hebben, maar ook gewoon met spouwmuurisolatie of zonnepanelen. Want daar begint het vaak mee.”

Terugverdientijd interesseert me niet

Rob stelde zijn eigen huis ook open om zijn ervaringen met vloerisolatie en HR++-glas te delen. “Geen heel bijzondere maatregelen, maar ze vormen wel een mooi voorportaal naar bijvoorbeeld een warmtepomp.” Die konden buurtgenoten in werking zien bij Jeffrey Rampaart. “Ik vind het belangrijk om de aarde door te geven aan mijn drie kinderen, het liefst schoon”, zegt hij. “Daar heb ik een taak in. Daarom heb ik bijvoorbeeld ook zonnepanelen – waarmee ik de extra stroom die de warmtepomp verbruikt, zelf opwek - en een elektrische auto. Terugverdientijd interesseert met niet.”

Warme belangstelling voor warmtepomp

Over zijn deelname aan de Duurzame Huizen Route hoefde Jeffrey niet lang na te denken. “Ik zag het als een mooie kans om anderen te inspireren. Vooral de warmtepomp trok veel belangstelling. Ik weet zeker dat ik een paar mensen dichter bij die stap heb gebracht. Ondanks dat ik zelf best wat kinderziektes met mijn warmtepomp heb. Voor de installateur was het nieuw om zo’n ding aan te sluiten, de thermostaat werkt enorm omslachtig, en omdat ik nog geen vloerverwarming heb, moeten de radiatoren het werk doen. Dat lukt, maar het duurt wel lang om het huis op te warmen. Ik kan niet wachten tot er vloerverwarming is aangebracht. Ik ben nu bezig met een aannemer, maar het wordt nog een hele klus.”

Zonnecollectoren en -panelen in één

Ook Gerda Hendriks had met haar Solar Energy Booster-systeem aardig wat bekijks. “Dat systeem bestaat uit aluminium platen die je achter je zonnepanelen kunt klikken. Zo krijg je PV-T-panelen die niet alleen elektriciteit opleveren, maar ook fungeren als zonnecollector voor warm tapwater en je verwarming.” De panelen liggen op raamwerken op Gerda’s dak. Bezoekers konden ze niet van dichtbij bekijken, maar Gerda had er wel foto’s van gemaakt. “En in de garage kon ik het boilervat van 300 liter laten zien dat via het systeem op mijn dak tapwater verwarmt en helpt het huis te verwarmen.”

Leren van elkaar

Met veel plezier legde Gerda aan haar bezoekers uit hoe het systeem werkt en hoe ze ertoe gekomen is. “Toen mijn cv-ketel aan vervanging toe was, kwam ik het op een energiemarkt tegen. Als landschapsarchitect zie ik voortdurend hoe belangrijk het is om zuinig met grondstoffen om te gaan. En ik wil ook een steentje bijdragen om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen.” De gesprekken met buurtgenoten hebben haar zelf ook geïnspireerd. “Ik kreeg bijvoorbeeld tips over hoe ik het plafond van de garage kan isoleren en de vloer in de woonkamer. Zo merk je dat je van elkaar kunt leren. Alleen al daarom is het goed dat dit soort activiteiten in de buurt plaatsvinden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?