Alteveer-Cranevelt haalt winst uit eigen woning

11 april 2018

Bewonersgroep Duurzaam Craneveer maakt werk van energiebesparing in het Arnhemse Alteveer-Cranevelt. Op 5 april was er een bijeenkomst over de aantrekkelijke inkoopactie voor zonnepanelen en isolatie van Energieloket Midden-Gelder­land samen met Winst uit je Woning. Niet minder dan 140 bewoners meldden zich al aan. En op 9 april stonden de besparingskansen bij jarendertig­woningen centraal. Meedoen kan nog: meld je aan op de buurtpagina.

Buurkracht referentie zonnepanelen op dak 03
Alteveer-Cranevelt haalt winst uit eigen woning

Oprichter en directeur Lieven Andringa van de onafhankelijke organisatie Winst uit je Woning was op 5 april in het Wijkgebouw aanwezig om te vertellen wat de inkoopactie precies inhoudt en hoe de bewoners kunnen meedoen. Sjoerd: “Je kunt offertes aanvragen voor vier maatregelen: muur-, dak- en vloerisolatie en zonnepanelen. Voor elke maatregel krijg je meerdere offertes van gekwalificeerde lokale en regionale leveranciers. Deze zijn geselecteerd op basis van meer dan 200 criteria.”

Onafhankelijk

Wat meedoen aantrekkelijk maakt, is dat bewoners vooraf onafhankelijk advies kunnen krijgen. “Wie zich aanmeldt voor isolatie, krijgt een onafhankelijk adviseur aan huis”, legt Sjoerd uit. “Deze controleert of de maatregel mogelijk is en adviseert over verdere energiebesparing. Dit advies kost € 29,-, maar dat haal je er dubbel en dwars uit. De adviseur kan bijvoorbeeld ook afraden om een maatregel te nemen. Een leverancier doet dat toch niet zo snel.”

Volop vragen

De ruim 60 bewoners in de zaal reageerden enthousiast. Sjoerd: “Mensen stelden volop gerichte vragen. Sommige ter verduidelijking en andere om zorg weg te nemen. Krijg je bijvoorbeeld geen last van vochtdoorslag als je je muur laat isoleren? Ik heb zelf muurisolatie en kon uit eigen ervaring vertellen dat daar geen sprake van is. Lieven had zelf ook informatiemateriaal bij zich waarin dat goed beschreven stond.”

Meer dan 140 bewoners doen mee

Na de bijeenkomst lieten 30 bezoekers hun naam achter op de intekenlijsten voor zonnepanelen, muur-, dak- of vloerisolatie. “Dat aantal komt boven op de 113 buurtbewoners die al via andere kanalen hebben aangegeven dat ze graag met de inkoopactie meedoen. Het ziet ernaar uit dat er flink geïsoleerd gaat worden in de buurt.” Doe ook mee en meld je aan via de buurtpagina

Besparing per woningtype

Op 9 april vond alweer een vervolgactiviteit op het programma die inzoomde op jarendertigwoningen zoals er veel in de wijk staan. Organisator David Berg van Duurzaam Craneveer: “In Alteveer-Cranevelt komen vijf woningtypes veel voor. Met een serie van vijf keukentafelgesprekken willen we de bewoners van elk type bewust maken van hun energieverbruik en ze wijzen op de uitdagingen die bij dat type spelen. Aannemer Peter van der Kleij heeft daarvoor per woningtype een complete blowerdoortest gedaan. Deze bestaat uit een meting van de luchtdichtheid, een warmtescan met de warmtebeeldcamera en een rooktest die checkt of de woning ventileert op plekken waar je dat niet wilt. Met hem gingen we om de tafel.”

Genoeg te doen

Gastheer en gastvrouw van de avond waren de bewoners van de geteste jarendertigwoning aan de Sweelincklaan. Zij trakteerden de 15 bezoekers op een heerlijke kop koffie met gebak. David: “Daarna begonnen we met het vergelijken van gas- en stroomverbruik aan de hand van jaarrekeningen die iedereen had meegebracht. Daarmee kwam het gesprek al goed op gang. Grote verschillen bleken soms verklaarbaar door leefstijl of aantal inwoners. Maar een heel energiebewust stel bleek onverwacht veel te verbruiken.” Peter wierp op dat de constructie daar oorzaak van zou kunnen zijn. “Een paar voorbeelden: de fraaie daken verliezen veel warmte, ongebruikte schoorstenen zijn vaak nog niet dichtgemetseld en er vallen nog veel kieren te dichten. Het is nu aan de bewoners wat ze daarmee gaan doen.”

Meer keukentafelgesprekken

Het volgende keukentafelgesprek draait om een type jarenzestigwoning met plat dak en vindt plaats in de geteste woning in de Ravelstraat op maandag 16 april. Bewoners van soortgelijke huizen krijgen een persoonlijke uitnodiging. De uitgebreide testrapportages van Peter en de data van volgende bijeenkomsten vind je op duurzaamcraneveer.nl/warmtehuishouding. En ondertussen kun je ook nog meedoen met de collectieve inkoopactie. Kijk op de buurtpagina.

Alteveer-Cranevelt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Alteveer-Cranevelt