Alteveer-Cranevelt aan de slag met zeven energie-uitdagingen

20 maart 2017

Hoe kunnen we samen stappen nemen naar een energieneutrale wijk? Die vraag stond centraal tijdens de buurtbijeenkomst in het Wijkgebouw van Alteveer-Cranevelt. Een initiatief van de enthousiaste bewonersgroep Duurzaam Craneveer. Het was er gezellig druk en er werden meteen plannen gesmeed. Zeven werkgroepen gaan zeven energie-uitdagingen aan. “Wie zich alsnog wil aansluiten, is van harte welkom.”

Buurkracht alteveer cranevelt2
Buurkracht Alteveer-Cranevelt

Rob Groen en Sjoerd Kaarsemaker van Duurzaam Alteveer trapten als een volleerd presentatie-duo af met een inspirerende inleiding. “Wat een opkomst, prachtig!” Zij schetsten het vergezicht van een energieneutrale wijk. Ze zien voor zich dat heel de wijk in 2050 van het gas af is. Dat iedereen minstens even veel energie opwekt als verbruikt. Alleen nog maar elektrische auto’s voor de deuren. Zo ver is het nog lang niet, maar als bewoners samen optrekken om hier te komen, is er veel mogelijk.

Ondersteuning van Buurkracht

Na deze bezielende inleiding klom Muriel van Buurkracht op het podium. Zij legde aan de volle zaal uit hoe Buurkracht al zo’n 185 buurten in Nederland op weg helpt en begeleidt die samen aan de slag willen met energiebesparing. Ook Duurzaam Craneveer krijgt ondersteuning van Buurkracht, onder andere met een buurt- en woningscans, communicatiemiddelen en handige hulpmiddelen zoals energieverbruiksstekkers en warmtecamera’s. Sjoerd vult aan dat er ook een eigen buurtpagina is buurkracht.nl/alteveer-cranevelt. “Daar vind je heel veel tips en informatie. En met een slimme meter kun je via een persoonlijke pagina je eigen energieverbruik volgen en vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt én van vergelijkbare huishoudens. Dat inzicht alleen al helpt om bewuster met energie om te gaan.”

Veel energiewinst te halen

Dan komt Jimmie Jacobs aan het woord, de energieadviseur die aan de hand van een buurt- en woningscan de energiebesparingsmogelijkheden in Alteveer-Cranevelt in kaart gebracht heeft. Hij laat een flink aantal voorbeelden en terugverdientijden zien. Duidelijk is dat er in de buurt nog veel energiewinst te halen valt. En dat de besparingskansen op allerlei vlakken te vinden zijn. Voor de één met isolatie, voor een ander die dat al goed voor elkaar heeft, kan een zonneboiler of warmtepomp een optie zijn.

Handen uit de mouwen

Na een korte pauze gaan de handen uit de mouwen. De stoelen zijn aan de kant geschoven en hebben plaatsgemaakt voor zeven statafels met een flip-oversheet en stiften. David Berg van Duurzaam Cranevelt legt uit wat de bedoeling is: zeven leden van Duurzaam Cranevelt houden elk bij een eigen tafel een korte pitch over een energie-uitdaging. De een wil naar nul op de meter, een volgende zoekt naar mogelijkheden om kinderen bij energiebesparing betrekken, weer een ander wil samenwerkingen aangaan met bedrijven of elektrische auto’s. Alle aanwezigen konden vervolgens aan een van de tafels aanschuiven om over het onderwerp van hun keuze verder te praten.

Blijf op de hoogte

Dat gebeurde vol overgave. Een half uur lang werd er aan alle tafels geanimeerd overlegd, op flipover-sheets geschreven, en werden er afspraken gemaakt. Aan het eind van de avond was duidelijk dat alle groepjes het helemaal zagen zitten om van hun thema nog meer werk te maken. De komende tijd gaan ze dan ook samen aan de slag met hun eigen energie-uitdaging. Het plan is nu om tegen de zomer weer een bijeenkomst voor de buurt te organiseren, waar alle werkgroepen laten zien wat ze hebben uitgezocht en geregeld. Zo blijft de vaart erin. Op de hoogte blijven of alsnog aanhaken bij een van de werkgroepen? Ga dan naar www.duurzaamcraneveer.nl of buurkracht.nl/alteveer-cranevelt. Of stuur een e-mail.

Alteveer-Cranevelt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Alteveer-Cranevelt