“Als ik maar niet ondertiteld word”

31 oktober 2014

Dat hij de buurt in beweging kan brengen, heeft Robert Lommen uit Venlo ’t Ven bewezen. Zijn buurt won met maar liefst 1075 virtueel aangestoken kaarsjes de actie Lamp Uit, Licht Aan. Op 30 oktober filmde de cameraploeg van Ons Huis Verdient Het hoe hij zich inzet voor energiebesparing in zijn wijk.

Buurkracht 141123 item venlo
't Ven op TV

Een opmerkelijke buurtactie die Robert heeft opgezet, is de solarbel, een deurbel op zonne-energie. “Als heel Europa de elektrische bel zou vervangen door een solarbel, kunnen er twee kolencentrales uitgeschakeld worden”, rekent hij voor. Hij nam de cameraploeg dan ook direct mee de straat in om bij enkele buren de deurbel te vervangen. “Een fluitje van een cent, iedereen die een schroevendraaier vast kan houden, kan het. En het kost bijna niks.”

Simpele ingreep

De volgende opnames werden gemaakt bij Robert thuis, van een ander gevalletje laaghangend fruit waarmee veel energie te besparen valt. Robert is in zijn eigen huis bezig zijn verwarming zo om te bouwen dat de temperatuur van de cv-ketel lager kan. “Bij gewone lamellenradiatoren doe je dat heel makkelijk door er een ventilator op te zetten, die de lucht beter circuleert. Daar heb je niet eens een schroevendraaier voor nodig. Alleen met plaatradiatoren, die ik ook een paar in huis heb, werkt dat niet; die moet ik vervangen.”

Voor de kinderen

Ruime aandacht ging bij de opnames ook uit naar Roberts persoonlijke drijfveren. “Heel simpel”, zeg hij. “Ik heb kinderen. En ik zie dat het met de klimaatverandering de verkeerde kant op gaat. Best fijn dat we eind oktober zo’n lekker weer hebben, maar het is niet normaal. Wij hebben het nu goed, maar ik wil dat mijn kinderen en kleinkinderen het ook nog goed hebben. Het is onzin om dan te denken dat je zelf niks kunt doen. Dat kan wel. Dat wil ik laten zien. En een tweede punt is: het bespaart gewoon geld.”

Geen dialect

Robert kijkt met plezier op de opnamedag terug. “Leuk om te doen. Om handelingen vanuit verschillende perspectieven in beeld te krijgen, moest ik heel wat herhalen. En wat ook wel even raar was: met de buren bij wie ik een solarbel ging ophangen, moest ik opeens ABN praten, terwijl ik altijd dialect met ze spreek. Ik ben heel benieuwd hoe het geworden is. Ik hoop dat mijn verhaal goed overkomt. Positief. En dat ik ondanks mijn Limburgse accent goed verstaanbaar ben. Want ik heb wel gezegd: ‘Ik wil niet ondertiteld worden.’”

Venlo ‘t Ven zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 23 november, 16.30 uur, RTL4.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?