Alles uit de kast voor samen energie besparen in Schrijverskwartier

09 november 2017

Op 4 november haalde het buurtteam van het Schrijverskwartier uit Oss alles uit de kast om nog meer buren enthousiast te maken voor samen energie besparen en een leefbare buurt. Buren konden gluren in de energiezuinige huizen op Potgieterstraat 119 en 129. En genieten van een ‘walking lunch’ waar alle buurtacties en -activiteiten nog eens langskwamen. Gemist? Instappen kan altijd nog: meld je aan via de buurtpagina.

Buurkracht img 20171104 wa0002
Het pleintje in Schrijverskwartier

Hoofdattractie van de middag was de nul-op-de-meterwoning van Janneke op nummer 119. Deze trok flink wat bekijks. Ook waren veel buren benieuwd naar de Tonzon-vloerisolatie (met die luchtkussens) onder de vloer van buurtteamlid Gertruud Verbruggen en haar man René op 129. En na een kijkje in de woningen lag een bezoekje aan het plein automatisch in de loop. Terwijl buren langs de kraampjes liepen, werden ze getrakteerd op heerlijke zelfgemaakte soep en luxe broodjes uit het vuistje.

Ook voor huurders

Op het plein had het buurtteam de lopende energiebesparingsacties op groot formaat op borden geplakt. Gertruud: “We hebben acties voor vloer-, dak- en spouwmuurisolatie, HR++-glas en zonnepanelen. Wie mee wil doen met energiebesparing kan zo instappen. Omdat in onze buurt ook veel huurwoningen zijn, hadden we ook een tafel ingericht met kleine maatregelen met groot effect. Zoals tochtstrips, ledlampen en superzuinige kerstverlichting die maar 1,7 watt verbruikt. Oude snoeren verbruiken al snel 30 watt.”

Energieparty

Aanleiding voor deze activiteit was de Duurzame Huizenroute door heel Oss waar Janneke al aan meedeed. Gertruud: “Mijn man en ik besloten toen ook onze woning open te stellen als Gluren bij de Buren-actie. Dat hebben we gecombineerd met de Energieparty die we hebben gewonnen met het Klimaatstraatfeest afgelopen jaar. Dankzij die prijs was er een energieadviseur aanwezig en hadden we ook budget voor hapjes. We besloten alles zelf te maken. Op de school van mijn dochter hebben leerlingen soep gemaakt. De € 25,- die we betaalden voor de onkosten, hebben ze gedoneerd aan een goed doel. Mooi hoe dat dan loopt.”

Schutting van stal

En omdat het buurtteam toch kosten noch moeite bespaarde om van de dag een succes te maken, werden ook andere buurtzaken meegenomen. Gertruud: “Zoals de buurtpreventie-app en het voorstellen van de nieuwe wijkagente. Ook hebben we het schuttingenproject van stal gehaald. In onze wijk staan veel schuttingen aan de straatkant. Geen fraai gezicht. In ons hofje hebben onze schuttingen laten beschilderen door een kunstenaar, maar er zijn nog genoeg schuttingen over die wel een kleurtje kunnen gebruiken. Op het plein konden we vertellen hoe buren dat kunnen aanpakken.”

Buurt in kaart

De pleinactie leverde veel enthousiaste reacties op. “Iemand vertelde dat ze weliswaar geen isolatie of zonnepanelen heeft, maar dankzij onze acties wel bewuster met gas en elektriciteit omgaat. Als buurtteam willen we dit jaar nog in kaart brengen hoeveel mensen ons kennen en hoeveel mensen al energiebesparende maatregelen hebben genomen of dat nog zouden willen doen. De resultaten presenteren we op 7 januari, tijdens onze drukbezochte jaarlijkse Nieuwjaarsborrel. Energiebesparing als goed voornemen voor 2018? Energie besparen kan natuurlijk ook nu al. Doe mee en meld je aan via onze buurtpagina.

Schrijverskwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Schrijverskwartier