Alleen mijn oven heeft geen ledlamp

25 juli 2017

"Maar alle andere lampen in mijn huis zijn dat wel," vertelt Albert-Jan Kramer uit Bomenbuurt-Noord. "Energie besparen is voor mij heel vanzelfsprekend. Ook door mijn werk als elektromonteur. Met ledlampen bespaar je gewoonweg veel energie. Een kleine moeite en je hebt er veel profijt van. En als die oven stuk gaat, wordt ie natuurlijk vervangen door een zuiniger exemplaar."

Buurkracht tegel albert jan
Inspiratie uit Bomenbuurt-Noord

De deur uit

"Behalve ledlampen staan er ook grotere maatregelen op mijn naam. Zo heb ik mijn hele huis laten isoleren, deels via Buurkracht. En toen mijn cv-ketel aan vervanging toe was, kocht ik een pelletkachel. Het plan is om binnen nu en twee jaar mijn gasmeter de deur uit te doen. Ook zonnepanelen staan op de lijst. Duurzame plannen genoeg."

Uit de lucht

"Door mijn technische achtergrond vind ik energie besparen geen moeilijk onderwerp. Waarom iets uit de grond halen als het ook uit de lucht kan komen? Het besparen begon jaren terug met de aanschaf van een nieuwe koelkast, in vier jaar verdiende ik 'm terug. Behalve zelf besparen, heb ik er ook plezier in anderen te helpen. M'n ouders bijvoorbeeld. Op hun boerencamping is bijna alle verlichting inmiddels led en de oude koelkasten zijn de deur uit."

Eén brood

"Door m'n werk voor een woningstichting kom ik bij veel mensen over de vloer. Zo was ik laatst bij een oudere man, met een diepvrieskist van veertig jaar oud. Met daarin slechts één brood. Terwijl er ook een vriesvak in z'n koelkast zat. Zonde van het geld en de energie! De oude diepvries is inmiddels afgevoerd en z'n brood ligt voortaan in het vriesvak."

Albert-Jan Kramer is lid van buurtteam Bomenbuurt-Noord en wilde zijn duurzame uitspraak delen met Buurkracht. Op deze pagina vind je andere duurzame motto's of kreten.

Op een tegel

Vind je het leuk om net als Albert-Jan jouw uitspraak of motto terug te zien op een tegel? En wil je vertellen wat jou beweegt om energie te besparen? Dat kan! Stuur een mail met jouw uitspraak naar noortje@buurkracht.nl. Deze zomer zetten we dan misschien ook wel jouw verhaal centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?