Alleen maar winnaars in energiewedstrijd Mariënheem

12 mei 2017

Een jaar lang waren 21 miniwijken in Mariënheem in een wedstrijd verwikkeld om zo veel mogelijk energie te besparen. Niet allemaal even fanatiek, maar in álle buurten lag het energieverbruik in 2016 lager dan het jaar daarvoor. De winnende straten wisten zelfs 8 procent gas- of stroomwinst te halen. Op 20 mei worden ze voor deze topprestaties getrakteerd op een buurtbarbecue.

Buurkracht winnaar categorie gas  keizerskamp
Winnaars categorie gas
Buurkracht winnaar categorie stroom  de essenbree
Winnaars categorie stroom

De wedstrijd liep van 1 januari tot en met 31 december 2016, maar het duurde daarna nog even voordat alle verbruiksgegevens binnen waren. Daaruit bleek dat de zuidkant van de Essenbree het meest bespaard heeft op stroomverbruik en de Keizerskamp op gasverbruik. Jos Neulen van de organiserende commissie Duurzaam: “Op de Essenbree heeft een aantal huishoudens zonnepanelen aangeschaft, terwijl de Keizerskamp, waar wat oudere huizen staan, meer heeft gedaan aan isolatie. Dan kan het hard gaan.”

Daling over de hele linie

Het hele jaar door bracht de commissie Duurzaam regelmatig energiebesparing en besparingsmogelijkheden onder de aandacht om het wedstrijdvuur brandend te houden. “Je wil natuurlijk altijd nog meer mensen bereiken, maar we hebben zeker wat teweeggebracht”, zegt Jos. “Over de hele linie is het energieverbruik gedaald met ruim 2 procent. Ik durf te beweren dat het energiebewustzijn is toegenomen; je merkte dat erover gepraat werd. Dat dorpsgenoten beter weten wat ze kunnen doen om hun energieverbruik te verlagen. En je ziet het bijvoorbeeld ook aan de toename van het aantal zonnepanelen in het dorp.”

Doe-het-zelfavond isolatie op komst

De wedstrijd mag dan ten einde zijn, dat betekent niet dat energiebesparing nu weer op een laag pitje staat in Mariënheem. “Ook zonder competitie blijft het belangrijk om ons energieverbruik verder te beperken”, zegt Jos. “Wij gaan gewoon door! Liefst met de betrokkenheid van zo veel mogelijk dorpsgenoten. We zetten ons bijvoorbeeld in voor collectieve zonnepanelen op gemeenschappelijke gebouwen in het dorp. Daarnaast bereiden we een doe-het-zelfavond over isolatie voor. Met allerlei tips over hoe je zelf je huis beter kunt isoleren: hoe je bijvoorbeeld radiatorfolie, een brievenbusborstel of vloerisolatie aanbrengt. We houden dorpsgenoten op de hoogte via onze buurtpagina en marienheemonline.nl.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?