Alle schijnwerpers op Princenhage. Hoe doen ze dat toch?

07 september 2015

Hoe zorg je dat samen energie besparen in jouw buurt of dorp onder de aandacht komt en blijft? Als er één buurtteam is dat hier goed in slaagt, dan is het wel in Princenhage (Breda). In augustus kwam de Noord-Brabantse gedeputeerde van duurzaamheid hier zelfs haar licht opsteken.

Buurkracht  mg 5187 %281%29 klein princenhage
Princenhage

Al vanaf de start van Buurkracht in Princenhage timmert het buurtteam onder de bezielende aanvoering van Martijn Kegler flink aan de weg. Martijn, Hajo ’t Mannetje en Emiel Rouws gingen de hele buurt langs met flyers en ze regelden een publicatie in het wijkblad. De buurt kwam op tv bij Ons Huis Verdient Het en stak 855 digitale kaarsjes op tijdens de actie Licht Uit, Kaars Aan van Buurkracht rondom de Dag van de Duurzaamheid. Goed voor een prijs van € 350,- die inmiddels besteed is aan energiezuinige buitenverlichting voor gemeenschapshuis De Dobbelsteen.

Buurkracht leeft

Inmiddels kun je gerust stellen dat Buurkracht leeft in Princenhage. Ruim 140 bewoners volgen hun energieverbruik online via buurkracht.nl, de energiemarkt in maart dit jaar werd massaal bezocht en zeker dertig huishoudens hebben al besparingsmaatregelen getroffen. Van zonnepanelen tot isolatie en infraroodverwarming. “Dat aantal stijgt nog steeds”, zegt Martijn Kegler van het buurtteam. “Mensen zien nu dat de buren zonnepanelen krijgen, of hun spouw laten isoleren, horen positieve verhalen en denken: dat wil ik ook wel.”

Persprijs

Een van de belangrijke succesfactoren in Princenhage is dat het buurtteam er voortdurend in slaagt de schijnwerpers op zijn activiteiten te richten. Door actief te twitteren en posten op Facebook, artikelen aan te brengen bij de lokale media en op andere manieren tamtam te maken. Zo sleepte het buurtteam begin dit jaar de persprijs van CC ’t Aogje in de wacht omdat het Princenhage op een bijzondere manier in het nieuws brengt. En zo wist ook de Noord-Brabantse gedeputeerde hen te vinden. Inmiddels zitten Martijn Kegler en zijn teamgenoten weer vol nieuwe plannen. “Binnenkort houden we weer een actie waarin we buurtbewoners bij elkaar laten kijken en ervaringen uitwisselen. Ik verwacht dat dat ook weer mensen over de streep gaat trekken. ”

Stem op Duurzaam Dorp Princenhage

De gemeente Breda heeft het buurtteam genomineerd voor de Duurzame Duim, een symbolische en eervolle regionale pluim. Wil jij dat Princenhage die wint? Breng dan tot en met 11 oktober je stem uit voor ‘Duurzaam Dorp’.

Princenhage-Ambachtenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Princenhage-Ambachtenbuurt