“Alle puzzelstukjes vielen in elkaar”

18 september 2014

In Itteren aan de Maas, op een steenworp afstand van Maastricht, waren ze er in één avond uit. Aan de slag met Buurkracht? Gaan we doen. Wie trekt de kar? Daar beginnen we zelf mee, als dorpsraad en enthousiaste dorpsbewoners.

Buurkracht aw sjaol itteren
De puzzelstukjes vielen in elkaar

Dat de dorpsraad van Itteren en Buurkracht snel tot afspraken konden komen, kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Wim Beijer van de dorpsraad: “Itteren heeft zo’n duizend inwoners, veel families wonen hier al generaties lang. Het is een hechte gemeenschap, we kennen elkaar goed. En we doen veel samen: er is een bloeiend verenigingsleven zoals een fanfare, kindervakantiewerk en veel meer. Als dorpsraad zijn we ook met het gezamenlijke belang bezig. Samen energie besparen stond al op onze agenda, ook omdat verschillende bewoners al bij ons geïnformeerd hadden naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld samen zonnepanelen in te kopen. Toen Buurkracht contact met ons opnam, vielen eigenlijk alle puzzelstukjes in elkaar.”

Gewonnen

Door nu in te stappen in Buurkracht is Itteren enkele andere wijken in de gemeente Maastricht nét voor. “Ja, we hebben gewonnen, dat was voor ons het belangrijkste”, lacht Wim. “Nee hoor, spielerei. Waar het ons om gaat is: wat kunnen we voor het dorp doen? En dan het liefst zo dat één en één meer dan twee is. Samen met Buurkracht denken we dat we echt spijkers met koppen kunnen slaan. Bij voorkeur kunnen we vóór de herfstvakantie de eerste vooraankondiging de deur uit doen, en daarna de eerste buurtbijeenkomst houden. Mijn inschatting is dat er best belangstelling is voor besparingsacties en dat bewoners ook bereid zijn om wat uitzoekwerk te doen in een werkgroepje. Daarbij is het een voordeel dat we elkaar kennen. Dat werkt toch het beste.”

Foto: Toon Gordebeke.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?