Aldlân Oost Noordzijde is er bijna klaar voor

02 april 2014

Ook voor de derde buurtbijeenkomst in Aldlân had buurthuis Froskenburch zijn deuren vanaf half acht geopend. De avond was speciaal bedoeld voor bewoners van de noordelijke helft van Aldlân-Oost, maar ook uit andere delen van de wijk stroomden mensen toe die de eerdere bijeenkomsten gemist hadden.

Buurkracht aldlan buurtbijeenkomst 1 april
Fronskenburch op 1 april

Het programma zag er ongeveer hetzelfde uit als dat van de eerdere twee buurtbijeenkomsten: Heleen Engwerda vertelde in haar inleiding meer over Duurzaam Aldlân en de plannen die de coöperatie heeft met de wijk. René Boorsma van Buurkracht maakte duidelijk wat de rol van Buurkracht is en wat de slimme meter aan energiebesparing kan bijdragen. Cor Scheepstra, de energiedeskundige van het buurtteam, had een paar representatieve woningen onder de loep genomen en presenteerde wat hij aan besparingskansen was tegengekomen. En Ilze van Oost van het Energieloket zette uiteen welke subsidiemogelijkheden voor mensen die energiebesparende maatregelen willen nemen.

Aardig beeld

Er kwamen flink wat vragen los uit de zaal. Of de slimme meter ook teruglevering registreert als je zonnepanelen op je dak hebt, of dat daar weer een aparte meter voor nodig is. Hoe je erachter komt of je spouwmuren wel of niet geïsoleerd zijn. Waar je die subsidies dan precies kunt aanvragen. René Boorsma: “In de buurt zijn ongeveer acht woningen doorgemeten, dat geeft een aardig beeld van de besparingsmogelijkheden. Heel leuk waren ook de warmtebeelden van de buurt. Daarop zag je precies welke ramen enkel glas hadden en welke HR++. Mensen denken bij verduurzaming meteen aan zonnepanelen, en vinden dat vaak ook het interessantste. Maar je moet eigenlijk beginnen met goede isolatie: energie die je niet verspilt, hoef je ook niet op te wekken. Dat werd op deze avond ook weer duidelijk.”

Logische vervolgstappen

Tientallen aanwezigen hebben een formulier ingevuld waarop ze kenbaar konden maken voor welke maatregelen ze belangstelling hebben en of ze ervoor voelen in een werkgroep plaats te nemen. Heleen Engwerda: “We gaan nu de formulieren van de hele buurt bij elkaar leggen, inventariseren waar de interesses liggen en kijken wat de meest logische vervolgstappen zijn. Op dit moment worden de eerste slimme meters in de buurt geplaatst. Ik hoop dat weer een paar stappen verder zijn als iedereen er een heeft.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?