Aldeboarn pakt energiebesparing in de volle breedte aan

28 februari 2018

Op 23 februari lieten de bewoners van Aldeboarn zich in Café Post bijpraten over isolatie, zuinige installaties en het postcoderoosproject op het dak van dorpshuis De Jister. Er was goed nieuws: vrijwel alle 108 zonnepanelen zijn geadopteerd, het project kan van start. Ook kregen bezoekers een bijzondere uitnodiging van Cor Dijkstra, de ‘groenste’ Aldeboarner. Ter inspiratie mag iedereen komen gluren in zijn energieneutrale woning. Meld je eerst even aan via de buurtpagina of per e-mail. 
 

Buurkracht buurkracht aldeboarn04 0351rp
Aldeboarn pakt energiebesparing in de volle breedte aan

In zijn welkomstwoord vertelde Rommert Stellingwerf van Enerzjy Koöperaasje Aldeboarn (EKA) kort over de verschillende zonneprojecten in het dorp. Een plaatselijke installateur heeft de opdracht gekregen om de panelen op het dorpshuis te plaatsen en er zijn alweer nieuwe postcoderoosprojecten in voorbereiding. Het uiteindelijke doel van alle inspanningen is een energieneutraal Aldeboarn. EKA en de bewoners van Aldeboarn krijgen daarbij ondersteuning van Buurkracht. Buurtbegeleider Michel Hania vertelde kort wat Buurkracht kan betekenen. Zo zorgde Buurkracht dat een onafhankelijk energieadviseur de besparingsmogelijkheden in het dorp in beeld bracht.

Veel mogelijk

Ook deze energieadviseur Arnold Strijker was op de bijeenkomst aanwezig om zijn bevindingen te delen. Cor Dijkstra van EKA: “Verleden jaar hebben we met een warmtecamera beelden gemaakt van 50 woningen. Daarop kun je zien waar warmtelekken zitten. Uit de foto’s bleek dat veel woningen al redelijk goed geïsoleerd zijn, maar er valt toch nog genoeg te doen. Arnold legde uit wat je kunt doen hoe je met isolatie of andere maatregelen zoals zuinige apparaten en ledverlichting energie kunt besparen. Hij gebruikte een van de woningen als voorbeeld om daar meer over te vertellen.”

Hobby

Cor zelf heeft al meer dan 20 jaar een energieneutrale én gasloze woning en spant zich in voor een duurzaam Aldeboarn. In 2013 ontving hij daarvoor een groen lintje. EKA had hem gevraagd te vertellen hoe hij zijn woning heeft aangepakt. Cor: “Ons huidige huis hebben we aan de binnenkant helemaal gestript en vervolgens letterlijk vanaf de grond weer opgebouwd met vloerisolatie, vloerverwarming, spouw- en dakisolatie, isolatieglas, zonnepanelen, zonnecollectoren voor warm water en een warmtepomp. Ik had als voordeel dat ik toen nog een installatiebedrijf had. Onze woning energieneutraal maken was een soort hobby van me. Als mensen interesse hebben, laat ik graag zien wat we allemaal hebben gedaan.”

Aantrekkelijke leningen

In de tijd dat Cor zijn woning verbouwde, kreeg hij maar liefst 50 procent subsidie op alle maatregelen. Die riante regelingen zijn verleden tijd. Maar er zijn tegenwoordig wel veel gunstige financieringsmogelijkheden voor duurzame verbouwingen. Cor: “Een adviseur van de Rabobank kwam vertellen over een speciale Energiebespaarlening met een aantrekkelijke rente. Je kunt ook je hypotheek verhogen tot 108 procent van de waarde om je huis te verduurzamen. De meerkosten aan rente en aflossing kun je makkelijk betalen uit de besparing op je energierekening.”

Informatie en aanbevelingen

Na de presentaties was er nog ruim de tijd voor vragen van de bewoners. Cor: “Mensen waren heel geïnteresseerd. We gaan vooralsnog geen collectieve isolatieacties organiseren, maar we kunnen wel adviseren over betrouwbare leveranciers met een goede prijs-kwaliteitverhouding.” Wie graag aanbevelingen wil hebben voor leveranciers, alsnog een warmtebeeld van zijn woning wil laten maken of wil gluren bij Cor, kan terecht op de buurtpagina of direct een e-mail sturen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?