Alaaf! Prinsenbeek van start

09 december 2014

Bijna 20% van de huishoudens in Prinsenbeek heeft zich al aangemeld op de buurkracht.nl, dus interesse voor energie besparen is er zeker. Toch verschenen 8 december op de buurtbijeenkomst niet al te veel bewoners. Wat niet wegneemt dat het een informatieve avond was, en dat initiatiefnemer Derk Hueting al vier acties in de steigers heeft staan. Ook voor wie er niet bij was.

Buurkracht  mg 4981 %281%29 klein prinsenbeek
Prinsenbeek

Als bewoner, initiatiefnemer en projectleider van de plaatselijke energiecoöperatie BRES leidde Derk de avond in. Hij kondigde onder meer verschillende acties aan die in de buurt gaan lopen:

  • Bewoners kunnen een energieverbruiksmeter in bruikleen krijgen, waarmee ze in hun huis per apparaat het elektriciteitsverbruik kunnen meten.
  • Binnenkort komt er ook een warmtebeeldcamera van Buurkracht naar Prinsenbeek, waarmee bewoners warmtebeelden van hun woning kunnen maken. Daarop is te zien waar hun huis en warmte lekt en dus betere isolatie kan gebruiken.
  • Bewoners krijgen de mogelijkheid voor € 95,- een uitgebreide energiescan van hun woning te laten maken. Dat geeft hun meteen een besparingsadvies op maat in handen.
  • De vierde actie is meer een oproep: wie heeft er interesse om het buurtteam te versterken.

Voorzetwand in de garage

In Prinsenbeek heeft Derk uit naam van BRES voor verschillende woningen al een energiescan uitgevoerd. Ook daar ging hij in zijn presentatie op in. “Spouwmuurisolatie is een maatregel waar veel huishoudens snel mooie resultaten mee kunnen boeken”, zegt hij. “Er zijn ook vrij veel woningen die nog niet overal dubbel glas hebben. En er staan in deze buurt nogal wat twee-onder-een-kaphuizen met aangebouwde garage, waar de muur tussen de garage en de rest van de woning enkelsteens is. Met een voorzetwand kun je daar veel energie besparen.”

In actie met carnaval

Behalve Derk hield Pieter Stoel een presentatie voor de buurtbewoners, als buurtbegeleider van Buurkracht. Hij ging vooral in op de slimme meter en hoe je je gebruiksgegevens kunt volgen op buurkracht.nl. “Om te laten zien hoe dat werkt, hebben we via de wifi op mijn eigen verbruiksgegevens ingelogd”, zegt Derk. “Zo ontstond meteen ook een aardige discussie.” Over de geringe opkomst heeft Derk zich snel heengezet. “Tijdens het rondbrengen van de folders was het zo koud, dat we snel zijn gestopt met overal aanbellen en een toelichting geven. Dat heeft misschien meegespeeld. Daar komt bij dat Prinsenbeek niet makkelijk in actie te krijgen is, behalve met carnaval. Dus ik herken het wel. Maar het aantal aanmeldingen op de website is helemaal niet verkeerd. En daar gaan we nu verder.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?