Al honderd aanmeldingen

01 oktober 2014

Drie dagen na de eerste buurtbijeenkomst passeerde Princenhage-Ambachtenbuurt de magische grens van honderd online aanmeldingen voor Buurkracht. Een goed teken! Ook op de buurtacties die zijn aangekondigd, wordt al goed ingeschreven.

De buurtbijeenkomst vond op 25 september plaats in De Koe, een artistiek bolwerk in de buurt. Een inspirerende omgeving voor inspirerende acties. Martijn Kegler, lid van de werkgroep Duurzaam Dorp en een van de initiatiefnemers, trapte de avond af met een inleiding over hoe duurzaam dorp en Buurkracht elkaar gevonden hadden. Hun gemeenschappelijke doel: de buurt in beweging brengen om energie te besparen. Pieter Stoel van Buurkracht vertelde wat meer over de buurtaanpak, de website van Buurkracht en slimme meters.

Mogelijkheden in kaart

Voorafgaand aan de buurtbijeenkomst had een energieadviseur van BRES, de Bredase Energie Services, de besparingsmogelijkheden in de woning van Martijn Kegler in kaart gebracht. “Mijn huis is vrij representatief voor de buurt”, vertelt hij. “Er is dubbel glas en een moderne hr-ketel, maar er is bijvoorbeeld winst te halen met dakisolatie en wellicht met vloerisolatie. Ook zonnepanelen zijn een optie.”

Gratis energiescan en meer

Na de presentatie van BRES praatte Emiel Rouws, net als Martijn van het buurtteam, de buurt bij over de eerste acties die van start gaan. BRES biedt bewoners een gratis en vrijblijvende energiescan aan. Een eerste, belangrijke stap naar echte maatregelen. “Daarnaast stellen we een warmtemeter beschikbaar aan bewoners. Daarmee kunnen ze als het weer wat kouder is, in beeld brengen waar hun huis warmte lekt. En waar de isolatie dus beter kan. Daar hebben zich al een stuk of tien buurtgenoten voor aangemeld en ik denk dat dat er snel meer worden. Vervolgens nam Hajo 't Mannetje, het derde lid van het buurrteam het over en vertelde dat de buurt meedoet aan de actie Lamp uit, kaars aan. Vanaf 6 oktober kan iedereen een virtueel kaarsje aansteken voor onze buurt. Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, gaat thuis het licht uit en een kaars aan. Ik hoop dat iedereen meedoet.” 

Princenhage-Ambachtenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Princenhage-Ambachtenbuurt