Al 50 buurten besparen energie met Buurkracht

23 december 2014

Op 22 december werd officieel de 50e Buurkrachtbuurt van 2014 verwelkomd: Besoyen-West in Waalwijk. Initiatiefnemer Rolf Balkenende en wethouder Jan van Groos gaven het startsein. Een mijlpaal voor Buurkracht, dat buurten bij elkaar brengt om samen energiebesparende maatregelen te nemen. De aanpak blijkt te werken: met hulp van Buurkracht stapten bewoners in tientallen buurten al gezamenlijk in maatregelen als zonnepanelen en isolatie. Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V. dat buurtbewoners ondersteunt bij gezamenlijke energiebesparingen.
Bekijk hier het filmpje (20 sec) en lees dan verder:


Ruim 3,5 miljoen Nederlanders staan open voor energiebesparende maatregelen. Toch komt het er in veel huishoudens niet van. Uit onderzoek blijkt dat als een hele straat of buurt de krachten bundelt, het wel lukt om maatregelen van de grond te tillen. Het idee achter Buurkracht is dan ook om in zo veel mogelijk buurten bewoners bij elkaar te brengen die samen met energie besparen aan de slag gaan. Zo kunnen bewoners zich aan elkaar optrekken en taken verdelen. En financieel voordeel behalen doordat ze samen offertes aanvragen.

De bewoners trekken de kar, Buurkracht ondersteunt. Onder meer met bijeenkomsten, communicatiemiddelen, tips en een website waar deelnemers hun eigen energieverbruik op de voet kunnen volgen en vergelijken met dat van hun buurt. Buurten beslissen zelf welke maatregelen ze aanpakken en iedereen kan meedoen.

Nodige tamtam

Initiatiefnemer Rolf Balkenende in Waalwijk heeft er zin in: “Ik ben ondernemer en kom oorspronkelijk uit de bouw. Ik vind het belangrijk om wat terug te geven aan de maatschappij en zo komt alles bij elkaar.  Ik kreeg vanochtend een taart met 50 stukken die ik kon uitdelen in de buurt. Dat zorgde direct voor de nodige tamtam. Ik ben ervan overtuigd dat veel buurtgenoten mee gaan doen. Ook omdat het een leuke, gezellige buurt is die vaker gezamenlijk activiteiten organiseert.” Ook wethouder Jan van Groos was bij dit heuglijke moment aanwezig. “Als gemeente juichen we initiatieven van bewoners om energie te besparen zeer toe. Wij hopen dat er meer buurten in Waalwijk het voorbeeld van Besoyen-West volgen.”

Meer buurten, meer besparen

Buurkracht timmert hard aan de weg. Roel Woudstra, manager van Buurkracht: “We willen komend jaar 70 extra buurten ondersteunen én we zijn in gesprek met andere netbeheerders over de introductie van Buurkracht in het hele land. Want we krijgen steeds meer vragen van buurten buiten het verzorgingsgebied van Enexis die ook graag mee willen doen.”

Interesse

Voor meer informatie over Buurkracht kun je kijken op www.buurkracht.nl of contact opnemen via service@buurkracht.nl of 088 – 857 22 00 (lokaal tarief). Voor redacties: meer weten over Buurkracht? Neem contact op met Marije Nubé via marije@buurkracht.nl.

Tip: bekijk ook het artikel Van 1e zonnepaneel naar 50ste buurt?. Of vraag het Buurkracht Jaarboek 2014 gratis aan door een mail te sturen naar jaarboek@buurkracht.nl met daarin je naam en adres. Op = op.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?