Afvinken maar

23 oktober 2014

Van Leeuwarden tot Venlo en van Zijldijk tot Breda zijn Buurkrachtbuurten in de weer met energiebesparingsacties. Welke maatregelen zijn populair? En wat heb jij al afgevinkt?

Acties in de buurten

Het afgelopen jaar is het aantal Buurkrachtbuurten fors uitgebreid en daarmee ook het aantal buurtacties. Vooral voor zonnepanelen is veel belangstelling, blijkt uit een inventarisatie. In maar liefst 13 buurten lopen acties met zonnepanelen. Ook zijn er heel wat buurten aan de slag gegaan met spouwmuur- en vloerisolatie. Vier buurten hebben acties opgezet voor dakisolatie. In twee buurten kunnen mensen voordelig inschrijven op hr-ketels en eveneens in twee buurten op zonneboilers. Daarnaast hebben verschillende buurten ‘eigen’ acties in het leven geroepen, van een gratis energiescan tot goedkope leningen en een solar-bel: een deurbel die werkt op zonnecellen.

Makkelijk besparen

Op buurkracht.nl staat een uitgebreide lijst met ‘kleine’ maatregelen, waarmee je energie kunt besparen zonder veel geld uit te geven. Daar wordt flink op afgevinkt. Sommige huishoudens hebben meer dan 25 van die maatregelen al genomen. Vooral het licht uit doen in kamers waar je niet bent en deksels op de pannen tijdens het koken scoren hoog. Verrassend in de top 3 staat ook ‘de cv-ketel laten controleren’. Bijna even verrassend is dat ‘was laten drogen aan de waslijn’ onder aan ranglijst bungelt. Samen met de waterbesparende douchekop, thermostatische mengkranen en de koel-vriescombinatie.

Heb jij je lijst al bijgewerkt? Doe het nu en kijk meteen wat je daarmee bespaart!

Meer tips? Kijk bij Doen en laten, Kleine aanpassingen en Maatregelen.

Samen besparen? Dat is goed voor het milieu. En voor je portemonnee. Wij delen daarom elke week een #bespaartip met zo veel mogelijk mensen via deze pagina: buurkracht.nl/bespaartips. Deel mee!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?