Afferden kiest leverancier zonnepanelen

16 juni 2016

In het Noord-Limburgse Afferden zijn op 7 juni spijkers met koppen geslagen. Die avond kwam een klein comité in gemeenschapshuis Iedershuus bij elkaar om een leverancier te kiezen voor een zonnepanelenactie voor het dorp. Nu de kogel door de kerk is, kan de actie van start.

Buurkracht img 8336
Bijeenkomst zonnepanelen

“We hadden heel gericht een aantal dorpsgenoten uitgenodigd van wie we weten dat ze interesse hebben in zonnepanelen”, vertelt René Aengenend van het buurtteam. “Voorafgaand aan de bijeenkomst hebben we bij verschillende leveranciers offertes opgevraagd. Daar heeft de checklist die we van Buurkracht hebben ontvangen, heel goed bij geholpen. Toch kwamen we er in eerste instantie niet helemaal uit. De prijzen lagen op het eerste gezicht vrij ver uit elkaar, maar wat daarbij inbegrepen was, verschilde ook. Daarom wilden we nog eens samen met een frisse en kritische blik naar de offertes kijken voordat we een definitieve beslissing namen.”

Doordachte keuze

Er ontspon zich een levendige discussie. René: “Aan tafel zaten een paar mensen met veel technisch inzicht. Die ook wisten waar je op moest letten. Dat zorgde ervoor dat we ook inhoudelijk goed op de offertes in konden zoomen: wat wordt er precies geleverd voor die prijs? Hoe zit het met de omvormer, de montage, het montagemateriaal? Zijn de garanties in orde? En hoe ziet de korting die deze leveranciers bieden eruit? We hadden al ontdekt dat de prijs die op het eerste gezicht het hoogst leek, de enige bleek te zijn waar de btw bij inbegrepen zat. Als je dat verschil wegstreepte, lagen de prijzen veel dichter bij elkaar. Sterker nog, dan was die prijs juist het gunstigst. Uiteindelijk hebben we ook voor die leverancier gekozen. Niet alleen vanwege de prijs, ook vanwege de kwaliteit. De installateur werkt bijvoorbeeld nauw samen met een elektromonteur die als dat nodig is, de kabels tot in de meterkast kan aanleggen. Met nog een extra groep erbij ook.”

Animo zonnepanelen

René merkt dat het animo voor zonnepanelen afneemt nu er grote onzekerheid bestaat over de voortzetting van de salderingsregeling vanaf 2020. “Als je opeens veel minder gecompenseerd wordt voor de elektriciteit die je aan het net teruglevert, wordt zo’n investering voor veel mensen minder interessant. Dat staat haaks op het streven van de overheid om zo veel mogelijk zonnepanelen aan de man te brengen. Het zou goed zijn als er meer verzet kwam tegen die dreiging, ook vanuit Buurkracht. Wij hebben uitgerekend dat als je het voor het geld doet, je beter je hypotheek kunt aflossen dan zonnepanelen op je dak leggen. Als je tenminste nog een relatief hoge hypotheekrente hebt.”

Aanmelden voor de actie

Toch hoopt René dat de zonnepanelenactie in Afferden een succes wordt. “Deelnemers krijgen echt een heel scherpe prijs. En een leuke bijkomstigheid van de actie is dat de leverancier voor elke zonnepaneleninstallatie ook nog een kleine bijdrage levert aan het dorpsbudget. Daarmee kunnen we de leefbaarheid van ons dorp verder vergroten. Die tip hebben we gekregen van het Buurkrachtteam in Uden. Dus ik zou tegen heel Afferden willen zeggen: vraag een persoonlijke offerte aan! Liefst via onze buurtpagina op buurkracht.nl, waar ook meer informatie over het aanbod te vinden is.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?