Acties in Pleijendal van start

27 februari 2016

Het buurtteam van Pleijendal in Dalfsen heeft de afgelopen tijd flink wat prijsopgaven opgevraagd voor dak-, vloer- en gevelisolatie en voor zonnepanelen. De beste aanbiedingen voor de buurt presenteerden de werkgroepjes op 25 februari in gemeenschapshuis Gruthuuske. Er werd grif ingeschreven op persoonlijke offertes.

Buurkracht 497a52d51e90e9c88b843a9fbba4b1c3
Mooie opkomst in het Gruthuuske

“Om vijf voor acht begonnen we hem best te knijpen”, geeft Janneke Dijkhof van het buurtteam toe. “Toen waren er nog maar een paar mensen. Maar gelukkig hadden we vijf minuten later toch een aardig gevulde zaal. En het leuke was dat ruim de helft van de aanwezigen nog niet eerder op een bijeenkomst was geweest. We konden dus veel nieuwe gezichten begroeten.”

Twee shortlists

Speciaal voor de nieuwkomers stelde het buurtteam zich nog een keer voor. Janneke Dijkhof: “We hebben kort toegelicht wat we tot nu toe allemaal met Buurkracht en Groen Gebogen, het platform in Dalfsen voor groene en duurzame ideeën, hebben gedaan en waar we deze avond voor bij elkaar waren.” Het grootste deel van de presentatie nam Thijs Mosterman voor zijn rekening. Hij vertelde uitgebreid hoe verschillende werkgroepjes de afgelopen tijd offertes hebben aangevraagd en die met elkaar hebben vergeleken. Waar ze op gelet hebben en welke afwegingen ze hebben gemaakt. De selectie heeft geleid tot een shortlist met twee leveranciers van zonnepanelen en één met twee leveranciers van isolatiemaatregelen.

Houvast

Thijs gaf ook een indicatie van de investeringskosten die huishoudens kunnen verwachten als ze meedoen met een actie. Janneke: “De zonnepanelenwerkgroep kon bijvoorbeeld richtprijzen laten zien voor sets van zes, tien en zestien zonnepanelen. En de werkgroep isolatie had prijzen op laten maken voor drie typen woningen in de buurt: een tussenwoning, een hoekwoning en een vrije woning. Natuurlijk gaat het uiteindelijk altijd om maatwerk, maar het gaf toch al wat houvast.”

Doe-het-zelfavond op komst

Buurkracht d38311c4fd524f4c932b124125400a00
Veel belangstelling voor een warmtebeeld

Het buurtteam kondigde ten slotte de warmtecamera aan waarmee ze de komende weken warmtebeelden gaan maken in de buurt. Waarna bezoekers ruim van de gelegenheid gebruikmaakten om vragen te stellen over de verschillende onderwerpen die aan bod gekomen waren. “Gaandeweg de discussie bleek dat er ook behoefte is aan een doe-het-zelfavond”, vertelt Janneke. “Met tips voor bewoners over klussen die ze eventueeel zelf kunnen doen, zoals dak- of vloerisolatie aanbrengen. Er was toevallig iemand van Raab Karcher aanwezig die ons wel wil helpen bij de organisatie van zo’n avond. Die gaat er zeker komen.”

Mooie scores

De eerste vervolgstap is dat het buurtteam warmtebeelden gaat maken. “Daar was heel veel belangstelling voor: van de 23 bezoekers hebben zich er 17 ingeschreven voor warmtebeelden van hun eigen huis.” Wie er 25 februari niet bij was, kan zich alsnog melden via www.buurkracht.nl/pleijendal. Via de buurtpagina’s kunnen ze ook contact opnemen met het buurtteam als ze meer willen weten over de aanbiedingen. Ook daar hebben bezoekers van de bijeenkomst al veel interesse voor getoond. De score: 9 offerteaanvragen voor zonnepanelen, 8 voor spouwmuurisolatie, 6 voor vloerisolatie en 3 voor dakisolatie. Janneke is opgetogen. “Ik heb het gevoel dat het nu echt begint te lopen. Daar zijn we heel blij mee; we hebben veel tijd in de voorbereiding gestoken en in de zorgvuldige selectie van leveranciers. Dan is het fijn als je merkt dat mensen ook vertrouwen hebben in de keuzes die je gemaakt hebt.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?