Actie voor zonne-energie en isolatie slaan aan in Padbroek

06 november 2017

Op 1 november was het volle bak in het Doehuis in Padbroek (Cuijk). Bijna veertig bewoners wilden meer weten over de zonnepanelen- en isolatieactie die het buurtteam heeft georganiseerd. Zorgvuldig geselecteerde leveranciers gaven informatie over de mogelijkheden – zelfs de afgesloten kruipruimtes op het Fazanten- en Patrijzenveld blijken te isoleren. Tientallen bezoekers vroegen direct offertes aan. Wie alsnog wil aanhaken, kan zich aanmelden via de buurtpagina. Dan levert de eerste besparing ook nog een gratis ledlamp op!

Buurkracht 1102 bb foto
Ook weten of je woning warmte lekt? Meld je aan op onze eigen site en we houden je op de hoogte.

Diana Derks heette iedereen van harte welkom, ook namens de andere buurtteamleden: George Mijling, Joke Andrik en Bart Ickenroth. Samen energie besparen is makkelijker en voordeliger, dan in je eentje. Het team had namens heel Padbroek daarom prijzen opgevraagd bij verschillende zonnepanelenleveranciers en isolatiebedrijven. Sunprofs uit Oploo en Duits Isolatie uit Nijmegen zijn uiteindelijk geselecteerd op basis van prijs en kwaliteit. Deze bedrijven maakten een speciale aanbieding voor de buurt.

Minisetje met stekker

De zonnepanelenleverancier gaf een uitvoerige uitleg over zonnepanelen. Welke soorten zijn er? Hoe zit het met omvormers? En wat is de opbrengst? Diana: “Voor mensen die niet direct een compleet dak vol willen leggen, is er ook een aanbieding met een minisetje van twee zonnepanelen. Die kun je gewoon op je dak leggen en aansluiten met een stekker in het stopcontact. Er is geen aparte aansluiting nodig. Dat is interessant voor huurders. Zo’n setje kun je weer meenemen als je verhuist.”

Samen zonnepanelen op het dak

Wie geen zonnepaneel op zijn eigen dak kan of wil leggen, kan kiezen voor deelname aan een gezamenlijk zonnedak in een postcoderoos. CEC, het Cuijks Energie Collectief, heeft daar al veel ervaring mee. Marcel Jansen, bestuurslid van CEC, vertelde hier meer over. De eerste twee collectieve projecten op het dak van de gemeentewerf zijn al helemaal vol. CEC gaat nu een derde project starten. CEC heeft aan de gemeente gevraagd of er een dak beschikbaar is in Haps, dat vlak naast Cuijk ligt. Zo kunnen bewoners van Cuijk, Haps en ook Mill meedoen.”

Vloerisolatie mogelijk in Fazantenveld en Patrijzenveld

Het isolatiebedrijf kreeg daarna de gelegenheid zijn aanbod te presenteren. De vertegenwoordiger zette kort uiteen wat vloerisolatie, bodemisolatie dakisolatie en spouwmuurisolatie is en nam toen de tijd om de vele vragen uit de zaal te beantwoorden. Bijvoorbeeld uit de Fazantenveld en het Patrijzenveld. Onder de woningen in die straten ligt een kruipruimte die je niet kunt bereiken via een kruipluik en die is afgesloten door betonnen draagbalken. Kun je daar ook isoleren? Duits bedacht ter plekke een oplossing. Met een diamantboor kan het bedrijf via de voorgevel twee gaten in de balken boren. Via die gaten kunnen de isolatiekorrels worden ingespoten. De isolatie zou zo zelfs nog ietsje beter worden dan bij de nieuwbouwwoningen van tegenwoordig aldus Duits.

Inzicht in je verbruik

Ook buurtbegeleider Gert Wagenvoort van Buurkracht kreeg kort het woord. Hij legde uit hoe Buurkracht al meer dan 220 buurten en dorpen door heel Nederland ondersteunt bij energie besparen, onder meer door bewoners inzicht te geven in hun energieverbruik. Onder andere in Padbroek.

Fantastisch resultaat

Na afloop konden de bezoekers zich direct opgeven voor offertes en een persoonlijk advies. Diana: “Acht mensen waren geïnteresseerd in zonne-energie en achttien in isolatie. Een fantastisch resultaat waar we heel blij mee zijn. Omdat ik zelf op het Fazantenveld woon, wil ik samen met mijn buren kijken of we een collectieve actie kunnen opzetten voor bodemisolatie op Fazantenveld/Patrijzenveld. Hoe meer deelnemers, hoe gunstiger de prijs kan zijn.”

Volgende stap, help je mee?

Voor de volgende stap zijn er ideeën genoeg. “Waarschijnlijk gaan we in januari of februari bij koud weer met de warmtecamera op stap. We willen warmtebeelden maken, waarop je kunt zien waar je woning warmte lekt. Dat is misschien interessant voor mensen die niet goed weten of ze hun woning moeten isoleren. Maar nu eerst de isolatie- en zonne-energie-actie netjes afronden. Als er nog buren zijn die willen meedraaien in het buurtteam of een paar uur willen investeren om een project op te pakken, zijn ze van harte welkom. Spreek ons op straat aan of stuur ons een bericht via de buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?