Actie spouwmuurisolatie en vloerisolatie in het Herdersveld

22 januari 2018

Ondanks het druilerige weer schoven op 15 januari zo’n 25 inwoners van het Herdersveld in Geldrop aan bij een informatieavond over samen energie besparen in Maison St Cyr. Het buurtteam had meteen een mooi aanbod voor spouwmuur- en vloerisolatie voor de buurt. Veel bezoekers meldden zich direct aan voor een persoonlijke offerte. Ook interesse? Laat dat dan voor 1 februari weten via buurkracht.nl/herdersveld.

Buurkracht 1801 bb herdersveld
Goede opkomst buurtbewoners Herdersveld

Het ging deze avond vooral over isolatie. Lambert Romijnders van het buurtteam: “De meeste huizen in de buurt zijn zo’n 40 jaar oud. In die tijd was duurzaam bouwen nog niet de standaard. Onderzoek van een energieadviseur in Herdersveld bracht dat ook naar voren. Veel huizen hebben nog de oorspronkelijke beglazing: enkel glas in de slaapkamers en oud dubbel glas op de benedenverdieping. Daardoor verdwijnt veel warmte naar buiten. Ook met spouwmuur- en vloerisolatie valt er nog veel te besparen.”

Asbest in de glaskit

Na een korte inleiding van buurtbegeleider Wiesje van Nunen over het nut van samen energie besparen en hoe Buurkracht daarbij ondersteunt, nam Lambert namens het buurtteam het woord. Hij begon met het slechte nieuws: dat overstappen op isolatieglas in Herdersveld nog niet zo eenvoudig is. “Tijdens de bouw is een soort glaskit gebruikt waarin asbest verwerkt is”, vertelt hij. “Dat is nog niet zo lang geleden bekend geworden. Een complicerende factor, want wie nu iets aan z’n beglazing wil doen, moet eerst een officiële asbestinventarisatie laten uitvoeren. Wordt er asbestkit aangetroffen, dan mag je dat niet zelf verwijderen; dat moet je laten doen door een asbestsaneringsbedrijf. Op die manier gaat het vervangen van glas in de duizenden euro’s lopen. Een krankjorum hoog bedrag waar we nog even geen oplossing voor hebben. Daar zijn we nog wel mee bezig.”

Twee mogelijkheden voor spouwmuurisolatie

Het buurtteam wil de mogelijkheden om de ramen beter te isoleren, nog verder onderzoeken. Ondertussen kan de buurt wel al aan de slag met spouwmuur- en vloerisolatie. “Voor spouwmuurisolatie hebben we twee aanbiedingen gekregen”, zegt Lambert. “Onze voorkeur gaat uit naar Supafill. Dat zijn glaswolvlokken die vochtwerend behandeld zijn. Het materiaal is vrij duurzaam en relatief goedkoop. Nadeel is alleen dat het niet geschikt is voor erg smalle spouwen - en dus niet voor alle huizen in de buurt. In dat geval hebben we een alternatief: isolatie met PUR. Dat is twee keer zo duur en wat minder duurzaam, maar daar staat tegenover dat het weer iets beter isoleert. En het is natuurlijk veel beter dan niet isoleren.”

Goede partij voor vloerisolatie

Ook voor vloerisolatie heeft het buurtteam een leverancier geselecteerd die een speciale prijs maakt voor de buurt. “Een serieuze partij waar al verschillende buurtgenoten goede ervaringen mee hebben. Het bedrijf werkt met Tonzon, iets duurder materiaal dan het alternatief EPS, maar makkelijk aan te brengen en beter te repareren.” Alle geselecteerde aanbieders hebben een indicatie gegeven van de kosten per vierkante meter. Lambert: “Die prijs kan voor individuele huishoudens verschillen; er zitten immers ook verschillen tussen de huizen. Maar veel woningen in de buurt zijn vergelijkbaar, dus bewoners hebben nu wel een beeld.”

Hoe meer deelnemers, hoe scherper de prijs

Ter afsluiting ging Marijn Wittevrongel, ook van het buurtteam, nog in op het belang van goede ventilatie. “Dat is vooral belangrijk voor de gezondheid”, zegt Lambert. “Dus als je isolatie laat aanbrengen, is dat een aandachtspunt. De leveranciers die wij aanbevelen, houden hier ook rekening mee.” Een groot deel van de bezoekers meldde zich aan het einde van de avond direct aan voor een persoonlijke offerte. Of twee. Lambert: “Zij krijgen allemaal nog bezoek van de leveranciers. Hoe meer deelnemers, hoe scherper de prijs. Om daarvan te profiteren, moeten bewoners zich wel voor 1 februari aanmelden om ook vrijblijvend een offerte aan te vragen. Dat kan via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?