Achter de Hoven start proef ‘De Knop Om’

06 maart 2014

Persbericht

Buurkracht  dsc0575 klein achter de hove
Basisschool Potmarge

Achter de Hoven is hard op weg de duurzaamste wijk van Leeuwarden te worden. In de buurt het Rode Dorp start een proef van ‘De Knop Om’, de nieuwe campagne van Energiecoöperatie Achter de Hoven. Met de hulp van energiecoaches worden bewoners persoonlijk uitgedaagd aan de slag te met duurzaam gedrag. Over hoe dat werkt en wat het kan opleveren, krijgen bewoners uitgebreide informatie tijdens de buurtbijeenkomst op 19 maart, om 20.00 uur in openbare basisschool Potmarge.

Voor deze proef zijn enthousiaste bewoners van de wijk opgeleid tot energiecoach. Zij staan klaar om hun buurtgenoten te ondersteunen bij energiebesparende maatregelen die passen bij hun woonsituatie en hun beurs. Dit is een idee van Energiecoöperatie Achter de Hoven die eerder al energiebesparende acties uitzette in de wijk, bijvoorbeeld met zonnepanelen en zonneboilers. Deze nieuwe actie richt zich én op technische maatregelen én op gedrag: door langer voor het slapen gaan de kachel lager te zetten, te letten op sluipverbruik of het licht uit te doen bij het verlaten van een ruimte, valt bijvoorbeeld al veel te besparen. Ook relatief goedkope maatregelen als tochtstrippen bij de deuren of folie achter de radiator kunnen het energieverbruik flink terugdringen. En daarmee de energierekening verlagen.

Inzicht in energieverbruik via buurkracht.nl

Energiecoöperatie Achter de Hoven werkt bij deze proef samen met Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V. dat in grote delen van het land buurtbewoners bij elkaar brengt om samen besparingsmaatregelen bij de kop te pakken. Energiecoöperatie Achter de Hoven trekt de kar, Buurkracht ondersteunt. Bijvoorbeeld door samen met de energiecoaches de besparingsmogelijkheden van een aantal woningen te onderzoeken en te helpen bij de organisatie van de buurtbijeenkomst. Daarnaast ontvangen bewoners met voorrang gratis een slimme meter zodat zij via een persoonlijke pagina op buurkracht.nl hun eigen energieverbruik nauwkeurig kunnen volgen en vergelijken met het gemiddelde van de buurt. Op buurkracht.nl is ook een buurtpagina ingericht waar bewoners van het Rode Dorp met elkaar kunnen overleggen.

Ervaring met persoonlijk besparingsplan

In de proefperiode doet de Energiecoöperatie Achter de Hoven ervaring op met de aanpak van ‘De Knop Om’. Energiecoaches stellen samen met de bewoners een persoonlijk besparingsplan op en coachen eventueel bij de uitvoering. Hoe bewoners gebruik kunnen maken van de diensten van de energiecoaches, wat Energiecoöperatie Achter de Hoven voor ogen heeft en hoe Buurkracht bewoners ondersteunt, komt aan de orde tijdens de buurtbijeenkomst op 19 maart op basisschool Potmarge.

Over Energiecoöperatie Achter de Hoven

Energiecoöperatie Achter de Hoven is een groep mensen in Achter de Hoven die een duurzame energievoorziening in de wijk nastreeft. Bijvoorbeeld door de collectieve inkoop van zonnepanelen en duurzame energie en door inwoners te stimuleren hun energiegebruik in huis terug te dringen. Bewoners van het Rode Dorp starten als eerste. Als de proef succesvol is, kunnen alle bewoners van Achter de Hoven na de zomer meedoen met ‘De Knop om’.

Achter de Hoven

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Achter de Hoven