Achter de Gerardustoren gaat voor zonnepanelen

20 maart 2018

De bewoners van de koop- en huurwoningen achter de Gerardustoren in Gemert gaan samen aan de slag met energie besparen. Te beginnen met zonnepanelen. Op de eerste buurtbijeenkomst op 15 maart lieten 30 bewoners zich informeren over het mooie aanbod voor woningeigenaren van leverancier 365ZON waarmee al meer buurten in Gemert goede ervaringen hebben. En Goed Wonen vertelde over de aantrekkelijke huurdersactie. Je leest er alles over op de buurtpagina.

Buurkracht achter de gerardustoren
Heel Gemert aan de zonnepanelen

De avond startte met een algemeen gedeelte over energiebesparing. In zijn welkomstwoord vatte Christiaan Corstens van het buurtteam de wensen van de bewoners op dat gebied samen. Uit de buurtenquête blijkt dat zonnepanelen veruit favoriet zijn, een enkeling vulde spouwmuurisolatie of dakisolatie in. Nog niet genoeg voor een afzonderlijke collectieve actie, aldus Christiaan. Maar wel een goede motivatie om direct werk te maken van zonnepanelen.

Verrassend veel voor weinig geld

Buurtbegeleider Wiesje van Nunen vertelde kort hoe Buurkracht deze en nog ruim 260 buurten in het land helpt. Zo schakelt Buurkracht een energieadviseur in die de besparingsmogelijkheden in de buurt op een rij zet. Achter de Gerardustoren was dat Marloes Bosman. Ze heeft de buurt inmiddels bekeken en één woning in het bijzonder onder de loep genomen en presenteerde op de bijeenkomst haar bevindingen. “Uit haar analyse bleek dat we met isolatie en zonnepanelen nog veel kunnen besparen”, vertelt Jan Geerts van het buurtteam. “Maar als je een klein budget hebt of huurt, kun je ook verrassend veel doen voor relatief weinig geld. Zo is je eigen dak aan de binnenkant isoleren helemaal niet zo moeilijk. Je kunt ook denken aan kleinere maatregelen, zoals ledverlichting. Eén lampje zet nog niet veel zoden aan de dijk, maar als je al je lampen vervangt door led, bespaar je behoorlijk.”

Aantrekkelijk zonnepanelenaanbod

Bewoners van de buurt Achter de Gerardustoren vallen bovendien meteen met hun neus in de boter. Jan: “Iedereen is natuurlijk vrij om zelf een keuze te maken en offertes bij leveranciers op te vragen. Maar in Binnen-Slenk, een van zeven andere Buurkrachtbuurten in de gemeente Gemert-Bakel, heeft het buurtteam na een zorgvuldige leveranciersselectie 365ZON uit Eindhoven gekozen en een heel mooi aanbod uitonderhandeld. Wij besloten hierbij aan te sluiten. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Het bedrijf levert goede kwaliteit tegen een scherpe prijs en regelt alles voor je, ook de btw-teruggave.” De leverancier lichtte zelf het aanbod toe en vertelde meer over het bedrijf, de producten en de werkwijze.

Ook voor huurders

Een derde van de woningen in de buurt is huur. Woningcorporatie Goed Wonen Gemert is druk bezig met het verduurzamen van al haar woningen in de gemeente. Jan: “Een medewerker van de woningcorporatie legde uit dat huurders tegen een kleine huurverhoging zes zonnepanelen op het dak kunnen krijgen. De opbrengst van de panelen kunnen ze aftrekken van hun eigen energierekening. Hiermee worden de extra huurkosten ruimschoots gecompenseerd.” Huurders die een pakket willen, kunnen rechtstreeks contact opnemen met Goed Wonen.

Mooi begin

Jan verwacht dat de zonnepanelenactie een groot succes wordt. “Negen bezoekers lieten direct hun gegevens achter bij 365ZON voor een persoonlijke offerte. En ik weet dat er nog meer buurtgenoten interesse hebben. Mijn inschatting is dat er op zeker 15 daken van koopwoningen zonnepanelen komen. Een mooi begin van een duurzamer Achter de Gerardustoren. GoedWonen gaat alle huurders zelf nog benaderen, dus dat moet ook goed komen.”

Aantrekkelijke lening

De zonnepanelenactie van Achter de Gerardustoren past naadloos in een gemeentebrede actie voor zonnepanelen in Gemert-Bakel: de gemeente wil heel Gemert aan de zonnepanelen. Bewoners die het geld voor zonnepanelen niet op de plank hebben liggen, kunnen toch meedoen dankzij een aantrekkelijke duurzaamheidslening. Deze is aan te vragen via het regionale project de Groene Zone

Blijf op de hoogte

Alle informatie vind je op een rij op de buurtpagina. Als je je hier aanmeldt, blijf je ook automatisch op de hoogte van eventuele vervolgacties. Denk aan samen een bedrijf inhuren voor goten schoonmaken of ramen wassen of gezamenlijk verlichting inkopen.

Achter de Gerardustoren

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Achter de Gerardustoren