Acht ziet de zon als energiebron wel zitten

06 april 2017

Na een succesvolle zonnepanelenactie in 2016 vond in Acht op 5 april opnieuw een bijeenkomst plaats met zonnepanelen als hoofdthema. Dat er nog steeds animo is om zelf energie op te wekken is wel duidelijk: zo’n 50 mensen waren erbij. Een aantal van hen meldde zich al aan voor persoonlijk advies. Dit kan nog steeds!

Buurkracht img 20170406 wa0008
Voor zelf energie op wekken is in Acht veel animo

De avond, georganiseerd door het buurtteam in samenwerking met 040energie, werd gekenmerkt door een goede sfeer en flink veel inhoudelijke informatie. Hans Klein Sprokkelhorst van buurtteam verzorgde een eerste enthousiaste introductie. Hij vertelde over de verschillende acties die op dit moment lopen in de buurt en die binnenkort opgepakt worden. Zo wil het buurtteam de komende tijd buurtbewoners helpen energie te besparen, door voorlichting te geven over het gebruik van ledlampen, radiatorfolie en cv installaties.

Onafhankelijke informatie

Een vrijwilliger van energiecoöperatie 040energie kwam met allerlei praktische en onafhankelijke informatie voor buurtbewoners over zelf energie opwekken met behulp van de zon. Dit viel in goede aarde. Jeroen van de Broek van het buurtteam: “Hij vertelde bijvoorbeeld dat er parallelinstallaties zijn en serie-installaties. De eerste variant kost meer, maar is minder gevoelig voor schaduw dan de serie-installatie. Ook legde hij uit hoe de zonnepanelen aangesloten worden op de meterkast en waar je verder op moet letten bij de keuze voor een zonnepaneel.”

Een laagdrempelige lening via gemeente

Daarna was Jan Kip van gemeente Eindhoven aan de beurt om de visie op dit onderwerp vanuit de gemeente toe te lichten. De gemeente wil de komende decennia naar een duurzame, zelfvoorzienende gemeente toe. Jeroen: “De gemeente kan dit niet alleen. We kunnen moeilijk het hele gebied volzetten met windmolens. Hulp van inwoners is dan ook heel belangrijk.” De gemeente wil buurtbewoners ondersteunen in hun initiatieven om duurzame energie op te wekken. Inwoners van Acht kunnen een lening afsluiten tegen 2% rente bij de gemeente Eindhoven als zij willen investeren in zonnepanelen. Ook wordt de investering in zonnepanelen vanuit de centrale overheid gestimuleerd, onder meer met subsidie en de mogelijkheid om de btw terug te vragen.

Zelf energie opwekken en besparen

Sommige buurtgenoten hebben al geïnvesteerd in zonnepanelen. Een van hen is Hans. Hij is zeer te spreken over zijn zonnepanelen. Sinds de installatie van de zonnepanelen zag hij de elektriciteitsmeter snel terugdraaien. Zijn energierekening is nu minder dan 25% van het oorspronkelijke bedrag.

Waar moet je op letten?

Inwoners van Acht die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen en graag een onafhankelijk advies willen, kunnen terecht bij 040energie. De vrijwilligers van de energiecoöperatie voeren voor 30 euro een schouwing van je huis uit. Een van de adviseurs van 040energie legde uit: “We komen bij je thuis en kijken naar verschillende aspecten die van belang zijn bij de keuze van de zonnepanelen. Zo bekijken we de staat van het dak. Komen er bijvoorbeeld grote reparaties aan, dan kan het verstandig zijn die eerst te laten uitvoeren. Ook kijken we of het dak geschikt is voor zonnepanelen. Dit heeft te maken met de ligging ten opzichte van de zon, maar ook met de hoogte in vergelijking met de daken van de buren en eventuele hoge bomen die zonlicht wegnemen.”

Slimme software

De gegevens die de adviseur bij zo’n scan verzamelt, worden gedeeld met een installatiebedrijf in de buurt. De installateur maakt op basis van die gegevens een offerte en gaat met de betreffende buurtbewoner in gesprek over de mogelijkheden. Om tot een goede offerte te komen en te berekenen wat de slimste keuze is, maakt het installatiebedrijf gebruik van software van de TU Delft.

Doe ook mee

Jeroen merkt dat de buurtbewoners de inhoudelijke informatie waardeerden, en is dan ook zeer te spreken over de avond. “Het is goed dat we het onderwerp zonnepanelen nog een keer herhaald hebben”, zegt Jeroen. “Niet iedereen is op hetzelfde moment aan die informatie toe. Dat er nu weer zo’n grote opkomst was, zegt eigenlijk al genoeg.” De avond heeft meteen wat opgeleverd. “Er zijn al verschillende mensen die zich ingeschreven hebben voor een schouw van 040energie. Mensen die alsnog mee willen doen, zijn van harte uitgenodigd zich hiervoor in te schrijven via 040energie of zich te melden via onze buurtpagina. Daar houden we buurtgenoten ook op de hoogte van onze vervolgactiviteiten. En die komen er zeker.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?