Aandacht voor kleine doe-het-zelfbesparingen in Kortland

29 november 2016

Om veel energie te besparen hoef je zeker niet altijd eerst diep in de buidel te tasten. Met een paar tientjes en een beetje opletten kom je al heel ver. Op 26 november konden bewoners van Kortland en andere buurten in Peize hiervoor inspiratie komen opdoen in het Dorpshuis. En zich meteen aanmelden voor het Klimaatstraatfeest en de energieverbruiksstekkers.

De energiemiddag was georganiseerd door het buurtteam van Kortland. “We hebben al een succesvolle isolatieactie achter de rug”, vertelt Marieke Euwe van dit team. “Maar ook zonder al te veel geld uit te geven en een specialist in te schakelen, kun je je energieverbruik terugdringen. Dat wilden we met deze energiemiddag onder de aandacht brengen.”

Buurkracht kinderen
Kinderen spelen met energie
Buurkracht bezoekers
Het was een geslaagde energiemiddag

Kortingsbonnen voor de bouwmarkt

In de grote zaal van het Dorpshuis waren allerlei standjes ingericht en er was een slinger opgehangen met diverse kleine bespaartips. In een minibioscoopsetting konden bezoekers de korte film ‘In een uur bespaard’ bekijken, over een gezin dat in een uur tijd zo veel energiebesparende maatregelen neemt dat het ruim 500 euro per jaar gaat schelen. De plaatselijke bouwmarkt had materialen beschikbaar gesteld waarmee mensen thuis zelf gemakkelijk aan de slag kunnen. Zoals deurdrangers, brievenbusborstels en isolerende folie voor achter de radiatoren. Bezoekers kregen meteen een kortingsbon mee: 10 procent op het hele assortiment.

Streepje voor in Klimaatstraatfeest

Marieke zelf bemande een standje over het Klimaatstraatfeest, de landelijke competitie om de titel Meest Energiezuinige Straat van Nederland. “Buurkrachtbuurten hebben een streepje voor”, zegt Marieke. “Bovendien is er een speciale Buurkrachtcompetitie, waardoor we dubbel kans maken op prijzen. En het is heel gezellig om samen met je buren grote en kleine acties te organiseren. In Kortland doen al drie straten mee en tijdens de energiemiddag hebben zich ook weer verschillende buurtgenoten aangemeld.”

Pittige lampentest

Ook aan energiezuinige verlichting was gedacht. “In een tentje hadden we drie schemerlampen opgesteld. Bezoekers konden raden welke de gloeilamp was, welke de ledlamp en welke de spaarlamp. Die test bleek nog knap lastig te zijn.” Bij de stand van Energiecoöperatie Noordseveld konden bewoners de warmtebeeldcamera uitproberen. “Afgelopen voorjaar hebben we de warmtebeeldcamera van Buurkracht in de buurt gehad”, vertelt Marieke. “Toen heeft iemand uit ons team een ronde gemaakt en de beelden rondgestuurd. Nu konden buurtgenoten zelf ervaren hoe de warmtecamera werkt door hem op mensen en objecten te richten.”

Verrassende energieslurpers

Bij de stand van Buurkracht trokken de aantrekkingskastjes de aandacht. “Vooral de kinderen waren er heel nieuwsgierig naar, en dat is precies de bedoeling. Een aantal kinderen vermaakte zich ook prima met het Spelen Met Energie-pakket dat Buurkracht heeft samengesteld. En de intekenlijst voor de energiebespaarstekkers die klaarlag, raakte aardig vol. Daarmee kun je het energieverbruik van al je apparaten meten. Met mijn collega’s hebben we dat al gedaan. Daarbij kwamen een paar interessante energieslurpers boven tafel. Zo blijkt de vijverpomp veel te verbruiken. Oude apparaten doen het echt aanzienlijk slechter dan nieuwere modellen. En de kastjes waarmee je digitale televisie kunt kijken, laten grote verschillen tussen de providers zien.”

Ook energieslurpers speuren en/of meedoen aan het Klimaatstraatfeest?

Het buurtteam is blij met hoe de middag is verlopen. “Voor een middag waarop heel veel mensen sinterklaasinkopen doen, waren er nog aardig wat bezoekers”, zegt Marieke. “En die gingen allemaal direct enthousiast op alle stands af. Veel buurtbewoners hebben al maatregelen genomen om hun huis te isoleren, en kwamen nu ideeën opdoen voor wat kleinere ingrepen. We gaan nu verder met het Klimaatstraatfeest en met de energieverbruiksstekkers. Wie er niet bij was en daar meer over wil weten, kan contact met ons opnemen via onze buurtpagina. Ondertussen gaan wij ons voorbereiden op een voorjaarsactie, waarschijnlijk met zonnepanelen en zonneboilers.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?