Aanbiedingenregen in America

12 maart 2015

Geïnteresseerd in isolatie? Een nieuwe hr-ketel? Zonnepanelen? Dit is het moment voor iedereen die in America woont. Op 11 maart presenteerden groepjes bewoners die zich over verschillende energiebesparende maatregelen hadden gebogen, de aanbiedingen die ze voor het dorp geregeld hadden. De centrale boodschap: beslis voor 28 maart en bespaar honderden euro’s.

Energiebesparende maatregelen in AmericaHet was behoorlijk druk in het dorpshuis, zo’n 75 Americanen schoven aan. “Ongeveer het aantal waar we op gehoopt hadden”, zegt Marco Hesp van de dorpsraad. “En het mooie was dat we ook veel nieuwe gezichten zagen. Tenminste, andere gezichten dan op onze eerste bijeenkomst op 10 december vorig jaar. Wij hadden als buurtteam een inleidende presentatie van 61 slides voorbereid. Dat klinkt veel, maar we zijn er snel doorheen gelopen. Zodat er genoeg tijd overbleef voor de belangrijkste programmapunten: de aanbiedingen voor hr-ketels, isolatie en zonnepanelen.”

Als beste getest

Marco zat zelf in de werkgroep die zich de afgelopen maanden met hr-ketels bezig gehouden heeft. “Ik heb er zelf ook één nodig, dus ik wilde me er sowieso al in verdiepen. Er zijn heel veel soorten hr-ketels, dus we zijn niet meteen begonnen met offertes aanvragen, maar we hebben eerst besproken voor welk type of welke lijn we zouden gaan. Dat werd een toestel van Intergas, niet de Mercedes onder de hr-ketels maar wel betaalbaar, heel degelijk en al een paar keer door de Consumentenbond als beste in zijn klasse uit de bus gekomen.”

Keuze voor hr-klanten

De volgende stap was zoeken naar een goede en betrouwbare leverancier die deze ketels installeert. Marco: “Eerst in de buurt, maar dat zijn vaak kleinere bedrijven die niet zo veel aan de prijs kunnen doen. We hebben daarom ook bij landelijke bedrijven offertes opgevraagd. Er ligt nu een mooie aanbieding van een plaatselijke leverancier, en een aanbieding van nog 19% voordeliger van een landelijke partij. Beide aanbiedingen hebben we gepresenteerd, omdat we de landelijke partij, die overigens een prima reputatie heeft, niet goed kennen. De plaatselijke leverancier natuurlijk wel. Dat vinden mensen soms toch prettiger. We hebben ook nog een andere lokale leverancier onder de aandacht gebracht, die vooral luxe ketels levert.”

Meteen 200 euro terug

De ‘isolatiegroep’ had wel een eenduidige keuze gemaakt. Marco: “Zij hebben bewust gekozen voor een partij die zowel vloer- als spouwmuur- en dakisolatie levert. Een leverancier die ook enthousiast is over Buurkracht en het leuk vindt daar zijn naam aan te verbinden. Deze partij uit Gemert biedt zeer concurrerende prijzen. Grappig genoeg zat er iemand in de zaal, Wiel, die net door ditzelfde bedrijf kruipruimte-isolatie had laten aanbrengen. Goed nieuws voor hem: hij betaalt alsnog dezelfde prijs als de werkgroep heeft bedongen. Wat erop neerkomt dat hij zo’n 200 euro terugkrijgt. Dat maakte indruk. En Wiel kon meteen vertellen dat de werkzaamheden bij hem keurig zijn uitgevoerd.”

Zonnepanelen zelf ophalen

Ook de ‘zonnegroep’ had zich goed voorbereid. Zij zijn in zee gegaan met iemand uit Sevenem die gepensioneerd is en alles van zonnepanelen weet. En die ook heel erg behulpzaam is. Deze man werkt samen met een gerenommeerd bedrijf, Schultz, dat een interessante aanbieding voor America heeft neergelegd, met een hoge korting op de montagekosten. Vooral wie vanaf 10-12 panelen laat leggen, is hier voordelig uit. Het idee van de leverancier is dat hij een container met zonnepanelen in het dorp zet en dat iedereen daar z’n eigen panelen op kan halen. Gezellig, en omdat we dan de logistiek voor een deel zelf doen, drukt dat de prijs.”

Veel animo en extra info

Voor al deze maatregelen hadden Americanen al via hun buurtpagina veel interesse getoond. Marco verwacht dus dat er ook veel aanmeldingen komen voor persoonlijke offertes. De tussenstand is nog niet bekend. Op zaterdag 14 maart kunnen bewoners nog met hun technische vragen en voor meer informatie naar een speciale middag over zonnepanelen, een week later is er nog zo’n bijeenkomst over isolatie. Wie geïnteresseerd is in hr-ketels, kan voor meer informatie bij Marco zelf terecht. “De offertes staan op de buurtpagina. Alle aanbiedingen zijn tot 28 maart geldig, dus het is snel beslissen. Maar we willen de vaart erin houden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?