Aan tafel voor zonnepanelen

03 maart 2016

Het buurtteam in Handel schiet met scherp: op 29 februari ontving het een select gezelschap van dorpsgenoten die serieuze plannen hebben om zonnepanelen aan te schaffen in Dorpshuis De Bron. Samen gingen ze in gesprek met een ervaringsdeskundige én met de leverancier die een zonnepanelenaanbieding heeft voor het dorp.

Buurkracht img 20160303 wa0001
rondetafelgesprek over zonnepanelen in Handel

“We hebben dorpsgenoten van wie we wisten dat ze zich oriënteren op zonnepanelen heel gericht uitgenodigd”, vertelt Annette Visser van het buurtteam. “De meesten waren ook van de partij. Daarnaast had zich spontaan iemand aangemeld uit Huize Padua, een buurtschap dat tegen Handel aan ligt. Die had via een dorpskrantje opgepikt dat we bij elkaar zouden komen in De Bron en gevraagd of hij aan mocht schuiven. Dat was natuurlijk geen probleem. De aanbieding geldt ook voor hem en andere bewoners van Huize Padua, liet de leverancier weten, ook al horen ze officieel niet bij onze Buurkrachtbuurt. Daar doen we niet moeilijk over.”

Ervaringsdeskundige

Waar loop je allemaal tegenaan als je zonnepanelen wilt laten plaatsen? Waar moet je rekening mee houden? Wat kost het en wat levert het op? Eric de Vries, een dorpsgenoot al zonnepanelen heeft, vertelde over zijn zoektocht en zijn overwegingen. Annette: “Hij woont nu zo’n vijf jaar in Handel. Toen hij na twee jaar constateerde dat zijn stroomverbruik opliep, besloot hij een paar zonnepanelen op zijn dak te leggen. Vorig jaar heeft hij er nog een set bij laten leggen, waardoor zijn stroomrekening nu nog maar heel laag is. Met dat verhaal beantwoordde hij meteen een belangrijke kwestie die leefde: kun je het aantal zonnepanelen op je dak later nog makkelijk uitbreiden? Dat blijkt dus niet zo ingewikkeld te zijn.”

Wel of niet in het weiland?

Ook buurtbegeleider Irmy van Paassen van Buurkracht en de leverancier van de zonnepanelen konden veel praktische vragen beantwoorden. “Een van de aanwezigen overwoog bijvoorbeeld om zonnepanelen in zijn weiland op te stellen. Gaandeweg het gesprek bleek dat daar toch meer bij komt kijken dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Je moet bijvoorbeeld je weiland dan wel goed afschermen, zodat er geen dieren of kinderen bij kunnen komen. Voor de veiligheid. Daar had die bewoner nog niet zo bij stilgestaan.”

Meedoen kan nog

Zo leverde de avond veel informatie en hier en daar een eye-opener op. Een paar bezoekers meldden zich direct aan voor een persoonlijke offerte, anderen denken daar nog even over na. Eerder maakten al ongeveer tien huishoudens in Handel gebruik van de aanbieding. Annette: “Wie er niet bij was op 29 februari, kan alsnog meer informatie over de aanbieding vinden op onze buurtpagina en aanhaken. Dat geldt ook voor onze isolatie-actie, waarover we in januari een soortgelijke avond hebben gehouden. Ook daar zijn weer offerteaanvragen uit gekomen. Die opzet met een kleine groep echt geïnteresseerden werkt heel goed: het is gezellig en je merkt dat mensen elkaar kunnen aanvullen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?