Aaldonksestraat in Gennep wint warmtebeelden

12 maart 2015

Persbericht, 12 maart 2015. Begin dit jaar loofde het HIER Klimaatstraatfeest samen met Buurkracht warmtebeelden uit voor de straat die de origineelste foto instuurde met de beste motivatie om de prijs te winnen. De Aaldonksestraat in Gennep nam de vrijheid twee foto’s in te sturen, en won. Op 11 maart kreeg de straat de warmtecamera ter beschikking. Het was eigenlijk te goed weer, maar de fotoronde leverde toch interessante inzichten op.

Buurkracht 150312 patrick en zijn straatgenoten in gennep
Patrick Hoenselaar en zijn straatgenoten maken warmtebeelden

Het idee om mee te doen aan de wedstrijd kwam van bewoner Patrick Hoenselaar. “Een tijdje terug heb ik zelf een warmtecamera gekocht om foto’s te maken in de straat, maar een goedkope variant”, vertelt hij. “Die leverde dus ook niet het resultaat op dat we zouden willen. Ik heb een foto van die goedkope camera ingestuurd, en een foto van een borrel in de straat, gemaakt na afloop van een vergadering over het Klimaatstraatfeest. Heel leuk dat we daarmee ook de bruikleen van een professionele camera in de wacht sleepten.”

Een zorg minder

Aan het eind van de middag stond Marlies Ekelmans van Buurkracht op de stoep met de camera. “We hebben vier heel verschillende woningen in de straat in beeld gebracht”, zegt Patrick. “Eigenlijk werkt dat het beste bij een buitentemperatuur van maximaal 7 graden; wie had gedacht dat we daar begin maart ruim boven zouden zitten? We konden daardoor niet overal goede foto’s maken, maar in mijn eigen huis hadden we geen ‘last’ van de zon. Van één raam vermoedde ik dat daar tocht vandaan kwam, en daar bleek inderdaad warmte weg te lekken. Ik was ook benieuwd of de isolatie in een nieuwe aanbouw aan mijn woning effectief was. Daarin werd ik gerustgesteld. Bij de andere woningen waar we beelden gemaakt hebben, kon je bijvoorbeeld goed zien in welke kamers wel en niet gestookt werd.”

Voetafdruk verkleinen

Samen met zijn straat dingt Patrick ook mee naar de Klimaatstraatfeestprijs die half april wordt uitgereikt. “Om nog te winnen zouden we wel een heel spectaculaire eindsprint moeten maken en ons puntenaantal in een paar weken moeten verviervoudigen”, zegt hij. “Dat gaan we niet redden. Maar daar gaat het mij ook niet om. Ik vind het leuk om mee te doen. Ik werk in de financiële sector, dus alles met cijfers spreekt mij aan. Bovendien heb ik twee kinderen die ik ook nog een prettige leefomgeving gun. In mijn eigen huis kan ik bijna geen energie meer besparen. Maar ik kan mijn eigen CO2-voetafdruk nog wel verder verkleinen door ook anderen zover te krijgen dat ze op hun gas- en energieverbruik gaan letten. En daar ben ik de afgelopen jaren best vaak in geslaagd.”

Over Klimaatstraatfeest en Buurkracht

Het HIER Klimaatstraatfeest de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Van de 2.268 straten die dit stookseizoen meededen, zijn er nu nog 50 in de race voor het feestbudget van €10.000,-. De winnaar wordt half april bekendgemaakt. Het Klimaatstraatfeest is een initiatief van het HIER klimaatbureau, een stichting zonder winstoogmerk. Sinds januari werkt het Klimaatstraatfeest officieel samen met Buurkracht. Buurkracht groeide in iets meer dan een jaar van 0 naar ruim 3000 deelnemers bijna 60 buurten. Buurtbewoners besparen energie met elkaar omdat zij dat samen voordeliger, makkelijker en sneller kunnen doen dan alleen. Buurkracht is een maatschappelijk initiatief van Enexis Holding N.V. en heeft geen winstoogmerk.

Meer informatie

Wil je meer informatie over HIER Klimaatstraatfeest? Neem dan contact op met Femke van Oorsouw via femke@hier.nu. Wil je meer informatie over Buurkracht? Bel of mail dan met marije@buurkracht.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?