nieuws
over bewonersparticipatie
Lees hier de meeste actuele nieuwsberichten en opiniestukken over bewonersparticipatie, de rol van overheden en succesvolle praktijkvoorbeelden.
Menselijke energie in wijken in kaart gebracht voor de energietransitie. Hoe en waar zijn bewoners die actief aan de slag willen?
De Routekaart Participatie combineert data en bewonerservaringen om kansen voor betrokkenheid in buurten te identificeren, wat gemeenten helpt gericht actie te ondernemen. Deze aanpak versterkt samenwerking en benut bestaande energie in de wijk.
Het sneeuwbal-effect van Den Hout: duurzame initiatieven die elkaar versterken
In Den Hout versterken bewoners elkaar door samen te werken aan duurzame initiatieven zoals een succesvolle regentonactie en aanbodavond over isolatie. Een centrale ontmoetingsplek en kennisdeling zorgen voor verbinding en blijvende impact in de buurt.
Huizenscans leveren enthousiast buurtteam en glasactie op in Son en Breugel
In de wijk Gentiaan in Son en Breugel is Buurkracht met bewoners aan de slag gegaan met huizenscans om bewoners inzicht te geven in besparingsmaatregelen. Op de bewonersavond hebben 40 bewoners een offerte aangevraagd voor glasisolatie.
Nationale Klimaatweek 2024: samen maken we het verschil
Wil je tijdens Klimaatweek 2024 jouw steentje bijdragen? Buurkracht biedt de tools en begeleiding om jou en je buurt op weg te helpen.
Op weg naar een efficiënte participatie-aanpak in de energietransitie
Hoe zorg je voor blijvende betrokkenheid van bewoners bij de energietransitie? Samen met vier gemeenten schalen we buurtinitiatieven op en organiseren we verduurzamingsprojecten die aansluiten bij wat bewoners belangrijk vinden. Zo laten we zien hoe samenwerking en efficiëntie hand in hand gaan.
De buurtbegeleider als schakel tussen gemeente en bewoners
Lees hoe buurtbegeleiders bij Buurkracht, zoals Jos, bewonersinitiatieven ondersteunen en helpen om samen met de gemeente duurzame projecten te realiseren, waardoor de leefbaarheid in de buurt wordt verbeterd en bewoners meer betrokken raken.
Succesvolle regentonactie inspireert tot meer
De regentonactie in Den Hout verspreidde 150 regentonnen en bracht bewoners dichter bij elkaar. Deze kleinschalige actie versterkte de betrokkenheid bij verduurzaming en inspireerde bewoners om samen verder te werken aan een duurzame toekomst.
Nieuw! Praktische training Samenwerken met bewonersinitiatieven
Steeds vaker nemen bewoners het initiatief in de energietransitie. Hoe ga je daar als gemeente effectief mee om? Buurkracht ontwikkelde hierover de training Samenwerken met bewonersinitiatieven. Een must voor iedereen binnen de gemeente die de kracht van buurtbewoners wil ondersteunen en benutten.
Een burgemeester met hart voor burgerparticipatie: ‘We doen het voor onze inwoners’
Gerard van den Hengel, burgemeester van de gemeente Opmeer, heeft hart voor burgerparticipatie. In dit interview vertelt hij daarover. Lees verder!
Participatiecoalitie welzijn, zorg en hulp zet in op burgerkracht
In een tijd waarin het toegankelijk houden van zorg een uitdaging is, kondigen LOC Waardevolle zorg, Nederland zorgt voor elkaar, Espria Ledenvereniging, Zorghulp, LSA bewoners en Buurkracht de oprichting van de Participatiecoalitie welzijn, zorg en hulp aan.
Organiseer een wijksafari wandeling in jouw buurt
Hittegolven en regenbuien worden steeds vaker en intenser, en dat merken we allemaal in onze wijken. Wist je dat jij en je buren samen iets kunnen doen aan het beter bestand maken van de wijk tegen hitte en grote hoeveelheden water? In dit verhaal lees je wat en hoe.
Hoe is het om een buurtbegeleider te zijn?
Buurtbegeleider zijn, wat houdt dat in? Jos Morren is buurtbegeleider bij Buurkracht. Om jou een kijkje te geven in zijn werk, deelt hij zijn ervaringen over dit unieke beroep. Als buurtbegeleider speelt hij een cruciale rol in het bevorderen van duurzaamheid en...