Meteen met de warmtecamera oefenen op het dorpshuis

15 december 2015

In het Groningse dorpje Mensingeweer heeft Buurkracht officieel zijn intrede gemaakt: op 14 december vond in het dorpshuis een informatieavond plaats over samen energie besparen. “Ik ben weer geactiveerd om over mijn huis na te denken.”

Buurkracht img 5120
Inwoners luisteren naar de mogelijkheden

Hennie Schoenmaker opende de avond. Zij en haar man Jan Hink wonen al 42 jaar in Mensingeweer. Nu ze met pensioen zijn, maken ze elke week anderhalve dag vrij om zich in te zetten voor een beter milieu. Zo hebben ze de Hogelandster Energie Coöperatie opgericht waarmee ze alle 21 dorpen in de gemeente De Marne willen helpen met energie besparen op een manier die bij hen past. Deze coöperatie is aangesloten bij Noordelijk Lokaal Duurzaam, NLD, waardoor leden voordelig regionaal opgewekte duurzame energie kunnen afnemen. Waarvan een deel van de opbrengst terugstroomt naar de gemeenschap. En nu hebben ze samen met Korry Wester en Niek Das ook Buurkracht naar het dorp gehaald.

Hoe Buurkracht ondersteunt

Buurkracht img 5121
Een kijkje op de website

Hoe dat precies werkt, legde Hanna de Vries van Buurkracht uit. Zij vertelde dat Buurkracht inmiddels bijna 100 buurten in grote delen van het land ondersteunt bij gezamenlijke energiebesparingsacties. Buurkracht brengt mensen bij elkaar en helpt ze op weg. Bijvoorbeeld met een professionele buurt- en woningscan, waardoor inwoners meer inzicht krijgen in voor hen interessante besparingsmogelijkheden. Een belangrijke troef is ook de website van Buurkracht, waar bewoners elkaar via hun eigen buurtpagina op de hoogte kunnen houden van lopende acties en andere zaken. Hanna liet meteen zien hoe je je hiervoor in een paar simpele stappen kunt aanmelden.

Benieuwd naar warmtebeelden

Andere praktische hulpmiddelen die Buurkracht biedt, zijn de warmtecamera en de energieverbruiksstekkers. Ook daar gaf Hanna uitleg bij. In de pauze konden bezoekers zelfs al even oefenen met de warmtecamera: ze namen hem mee naar buiten om foto’s van het dorpshuis te maken en zo de warmtelekken in beeld te brengen. Annie van der Lei, een van de bezoekers: “We kunnen daarmee ook foto’s van ons eigen huis maken. In eerste instantie dacht ik: doe maar niet. Het leek me zo’n gedoe. Maar het bleek heel makkelijk. Nu ben ik toch wel nieuwsgierig naar hoe warmtebeelden van mijn eigen huis eruitzien. En van het dak. We hebben al best veel geïsoleerd, maar een deel van het dak nog niet. Ik heb me dan ook meteen op de lijst laten zetten voor als de camera de komende weken rondgaat in het dorp. Die energieverbruiksstekkers vond ik ook interessant; ik heb er nooit zo bij stilgestaan dat je per apparaat je energieverbruik kunt meten.”

Voortrekkersrol

Toen Jan Hink de avond afsloot, had het gezelschap al bijna twee uur geanimeerd gesproken over de mogelijkheden om samen energie te besparen. Annie is er in elk geval wijzer van geworden: “Ik was naar de bijeenkomst toe gekomen omdat ik wilde horen wat de bedoeling was van Buurkracht. Het viel mij op dat de meeste mensen die de avond bijwoonden, zelf ook al met duurzaamheid bezig zijn. Dat geldt ook voor mij. Maar dat geeft niet: we kunnen wel samen een voortrekkersrol vervullen. Ik ben in elk geval weer geactiveerd. Misschien is dit meteen een goed moment om ook naar de duurzame energie van NLD over te stappen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?