4e Saskiadwarsstraat wint warmtebeelden

18 februari 2015

Roos Wiss, haar straatgenoten en Réne Boorsma van Buurkracht maken warmtebeelden.

Leeuwarden, 18 februari 2015. Begin dit jaar loofde het HIER Klimaatstraatfeest samen met Buurkracht warmtebeelden uit voor de straat die de origineelste foto instuurde met de beste motivatie om de prijs te winnen. De bewoners van de 4e Saskiadwarsstraat verkleedden een buurjongen als sneeuwman, kropen daar met warme truien omheen op de bank, maakten een foto en wonnen. Op 16 februari kreeg de straat de warmtecamera ter beschikking. Dolle pret, en het leverde nieuwe inzichten op.

Buurkracht 150216 roos en rene in leeuwarden
Roos en Rene

“Onze straat staat op dit moment derde in de ranglijst van het Klimaatstraatfeest”, vertelt Roos Wiss uit de 4e Saskiadwarsstraat. “We willen die energiebesparingswedstrijd absoluut winnen. Met warmtebeelden van je straat scoor je veel punten, maar we hadden ze tot nu toe niet gemaakt omdat dat best kostbaar is. Toen ik de oproep van het Klimaatstraatfeest tegenkwam, zag ik onze kans schoon. De woningbouwvereniging heeft een paar jaar geleden onze hele straat opgeknapt en gerenoveerd. We waren natuurlijk ook benieuwd hoe het effect van al die isolatiemaatregelen er op warmtebeelden uitziet, en of er toch nog wat te verbeteren valt.”

Grap maakt veel los

De bewoners van de straat wilden de ‘fotoshoot’ niet missen; toen René Boorsma van Buurkracht met de warmtecamera bij Roos binnenkwam, trof hij een volle huiskamer aan. “Energie besparen leeft erg in onze straat”, zegt Roos. “We hebben ons eigenlijk voor de grap aangemeld voor het Klimaatstraatfeest, maar het maakt toch veel los bij de bewoners. Mensen plaatsen tochtstrips, ledlampen, gaan met aanstekers langs kieren om te kijken waar het tocht, wisselen tips uit. We hadden laatst een energiemeter te huur van de bibliotheek, en zo had iemand ontdekt dat niet zijn oven, maar de waterkoker de grootste energieslurper in zijn keuken was. Mijn tip was: warm water op voor de hele dag en bewaar dat in een thermoskan.”

Goed geïsoleerd

Ook de warmtebeelden van de straat leverden weer nieuwe inzichten op. Het was bijvoorbeeld duidelijk te zien dat de woningen goed geïsoleerd zijn. “Maar je zag ook hoe hard de warmte uit een open raam vliegt. En dat die ventilatieroosters ook voor nogal wat warmteverlies zorgen. Het is leuk en goed om te luchten, maar wel met mate!” Nu de warmtebeelden gemaakt zijn, heeft de 4e Saskiadwarsstraat 10.000 punten verdiend en zijn zij weer een stapje dichter bij de titel ‘beste Klimaatstraat van Nederland’. Of dit genoeg is voor de uiteindelijke winst, moet blijken. De winnaar van het Klimaatstraatfeest wordt half april bekendgemaakt.

Over Klimaatstraatfeest en Buurkracht

Het HIER Klimaatstraatfeest is de grootste én leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Van de 2283 straten die dit stookseizoen meededen, zijn er nu nog 150 in de race voor het feestbudget van € 10.000,-. De winnaar wordt half april bekendgemaakt. Het Klimaatstraatfeest is een initiatief van het HIER klimaatbureau, een stichting zonder winstoogmerk. Sinds januari werkt het Klimaatstraatfeest officieel samen met Buurkracht. Buurkracht groeide in iets meer dan een jaar van 0 naar ruim 3000 deelnemers in 54 buurten. Buurtbewoners besparen energie met elkaar omdat zij dat samen voordeliger, makkelijker en sneller kunnen doen dan alleen. Buurkracht is een maatschappelijk initiatief van Enexis Holding N.V. en heeft geen winstoogmerk.

Meer informatie

Wil je meer informatie over HIER Klimaatstraatfeest? Neem dan contact op met Femke van Oorsouw, femke@hier.nu. Wil je meer informatie over Buurkracht? Mail dan met marije@buurkracht.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?