3e Schilderskwartier trapt af met brainstorm over energiebesparing

28 september 2016

Tijdens de eerste buurtbijeenkomst in wijkgebouw Op Mars zetten bewoners van 3e Schilderskwartier samen op een rij wat er bij hen speelt op het gebied van energiebesparing. Wat zijn de behoeftes? En wat hebben ze al gedaan aan hun woning? Aan het einde van de avond was duidelijk dat in de wijk nog genoeg te besparen valt en dat bewoners graag samen aan de slag gaan om hun huizen en de wijk energiezuiniger te maken.

Buurkracht buurtbijeenkomst 3e schilderskwartier
Buurtbewoners in gesprek over energiebesparing

Buurtteamlid Mathijs Groeneveld heette iedereen hartelijk welkom. Vervolgens vertelde buurtbegeleider Orville Frijde meer over het hoe en waarom van Buurkracht. Buurkracht geeft buurtbewoners inzicht in energieverbruik en ondersteunt met organisatie en communicatie. Wie zich aanmeldt via de buurtpagina buurkracht.nl/3e-schilderskwartier wordt op de hoogte gehouden van alle acties in de wijk en vindt tal van handige energiebesparingstips. Buurtbewoners met een slimme meter kunnen via de buurtpagina bovendien inloggen en inzicht krijgen in hun eigen energieverbruik en deze vergelijken met het gemiddelde verbruik van hun buren.

Verscheidenheid aan onderwerpen

In twee groepen gingen bewoners en teamleden vervolgens in gesprek over duurzaamheid en hun wensen. Mathijs leidde een van de groepen: “Aan de hand van een paar vragen brachten we een brainstorm op gang. Ons doel was helder krijgen waar de buurt behoefte aan heeft. De mensen reageerden heel enthousiast. Allerlei onderwerpen passeerden de revue: de een wilde het verschil weten tussen zonneboilers en zonnepanelen, de ander vroeg zich af of zijn dak stevig genoeg was voor zonnepanelen en een volgende vroeg om hulp bij het verduurzamen van zijn huis.”

Samen aan de slag

De conclusie? Mathijs: “Heel veel mensen willen graag iets doen met energiebesparing en duurzame energie, maar weten niet precies hoe ze dat moeten aanpakken. Iedereen ziet ook veel meerwaarde in samen optrekken, samen met Buurkracht en samen met elkaar. Als buurtteam gaan we de opbrengst van de avond de komende week evalueren. Ik vermoed dat de eerste stap te maken zal hebben met collectieve inkoop van maatregelen, zoals zonnepanelen, of met informatievoorziening, want daar was ook veel behoefte aan in de buurt.”

Extra handen welkom

Waar het buurtteam zelf behoefte aan heeft, is wat extra buurtteamleden. Mathijs: “We hopen dat er nog buurtgenoten zijn die zin hebben om een handje mee te helpen. Bijvoorbeeld als straatambassadeur of om offertes aan te vragen. Wie zin heeft, kan zich aanmelden via de buurtpagina.”

3e Schilderskwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

3e Schilderskwartier