3e Schilderskwartier loopt warm voor Energieavond

10 maart 2017

In het 3e Schilderskwartier in Groningen is nog veel energiewinst te halen. Maar hoe? En waar begin je? Op maandag 6 maart konden bewoners zich over diverse mogelijkheden laten informeren tijdens een Duurzame Energieavond in het Noorderpark College. Van (glas)isolatie tot warmteboilers en zonnepanelen. “Veel bewoners willen aan de slag. Daarom willen we nu acties opzetten voor collectieve inkoop. Buurtgenoten die bij de voorbereiding willen helpen: kom maar op!”

Buurkracht buurkracht groning 7sep16 rp 6244 kopie
Het buurtteam in de buurt

De organisatie van de Duurzame Energieavond was in handen van vier buurtbewoners die samen een buurtteam hebben gevormd om energiebesparing in de wijk onder de aandacht te brengen. Eén van hen, Mathijs Groeneveld, trapte de avond af met een kort welkomstwoord. Waarna hij het podium aan Arnold Strijker gaf. Deze energieadviseur heeft een woningscan gedaan bij een tussenwoning van drie verdiepingen uit 1915, zoals er veel staan in de buurt. Zijn bevindingen zijn dan ook voor een groot deel van de bewoners interessant. Hij vertelde wat hij heeft aangetroffen: enkelsteensmuren, enkel glas en geen isolatie. Opvallend in de buurt is ook dat de ramen groot zijn en de buitenmuren relatief klein. Dat maakt isolerend glas een extra aantrekkelijke mogelijkheid om meer warmte binnen te houden. Ook met dak- en vloerisolatie zijn in de buurt nog slagen te slaan.”

Vragen en monsters

Geïnspireerd door de presentatie van Arnold zochten de bezoekers vervolgens hun weg langs de kraampjes van de energiemarkt. Een leverancier van isolatieglas kon ze alles vertellen over verschillende soorten beglazing en liet ook monsters zien. Een isolatiebedrijf had een tafel vol isolatiematerialen en gaf onder grote belangstelling informatie over de toepassingen. De aanbieders van zonnepanelen, hybride warmtepompen en zonneboilers kregen ook veel aanloop. Net als het standje van Buurkracht, waar buurtbegeleider Orville Frijde uitleg gaf over de ondersteuning die Buurkracht biedt. Zo wees hij bewoners op de energieverbruiksmeters en de warmtecamera’s die Buurkracht uitleent en liet hij zien hoe bewoners via buurkracht.nl/3e-schilderskwartier hun eigen energieverbruik kunnen volgen. Gezellig was het ook bij de stand van Groningen woon SLIM, een winkel die individuele huishoudens helpt met besparingspakketten op maat.

Samen inkopen

“Een geslaagde avond”, stelt Mathijs vast. “De tafels werden goed bezocht. Een paar mensen waren serieus geïnteresseerd in de hybride warmtepomp en zonnepanelen en het isolatiebedrijf kreeg veel vragen over vloerisolatie. De kruipruimtes in de buurt zijn namelijk nogal laag: is vloerisolatie dan wel mogelijk?” Het buurtteam wil nu concrete stappen gaan nemen. “We willen in groepjes acties voorbereiden. Dus verschillende aanbieders benaderen voor maatregelen waarvoor veel belangstelling is in de buurt en dan kijken of we samen voordelig kunnen inkopen. Bewoners die het leuk vinden om bij zo’n groepje aan te schuiven, zijn van harte welkom zich bij ons te melden via buurkracht.nl/3e-schilderskwartier.”

3e Schilderskwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

3e Schilderskwartier