2017: Zonnepanelen en spouwmuurisolatie populairste energiebesparende maatregelen in Buurkrachtbuurten

30 december 2017

In de bijna 250 buurten waar Buurkracht actief is, zijn dit jaar ruim 1.200 energiebesparende maatregelen genomen. Hiervan bestond 60 procent uit het plaatsen van zonnepanelen. Met name in de Buurkrachtbuurten in de noordelijke provincies – Groningen, Friesland, Overijssel, Drenthe en Flevoland – is dit een populaire maatregel. Daarnaast werd spouwmuurisolatie ook veel toegepast: 15 procent van de maatregelen bestond hier uit.

Buurkracht bk in nl
Buurkracht in Nederland

Roel Woudstra, manager Buurkracht: “Al jaren zijn zonnepanelen en spouwmuurisolatie geliefde acties om energie te besparen. Spouwmuurisolatie is binnen een paar jaar terugverdiend en levert veel comfort op. Zonnepanelen zijn vaak de op een na beste duurzame investering in termen van terugverdientijd. Bovendien zijn ze zichtbaar en dat motiveert buurtgenoten – en dus ook de buurtteams van Buurkrachtbuurten – ook tot een dergelijke actie over te gaan.”

Deelnemers besparen 1,3 miljoen euro per jaar op hun energierekening

Kon Buurkracht in mei de 200ste buurt verwelkomen, in november was daar de 2.000ste energiebesparende Buurkracht-maatregel. Deze week steeg de milieuwinst tot een vermindering van 3 miljoen kilogram CO2-uitstoot per jaar – gerealiseerd door alle Buurkrachtdeelnemers tezamen. Zij besparen hiermee ruim 1,3 miljoen euro per jaar op hun energierekeningen.

Over Buurkracht

Sinds eind 2013 brengt Buurkracht actieve bewoners samen. Om met elkaar en met ondersteuning van gemeentes, provincies, milieuorganisaties en netwerkbedrijven energie te besparen. Van maatregelen om tocht in huis tegen te gaan tot zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Inmiddels zijn er ruim 9.000 buren in bijna 250 buurten actief. Zij besparen jaarlijks ruim 3 miljoen kilo CO2 en daarmee 1,3 miljoen euro.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?