200e Buurkrachtbuurt Folsgeare start al fietsend en hinkelend tijdens het dorpsfeest

19 juli 2017

Van 14 tot en met 16 juli was jong en oud in Folsgeare op de been voor het tweejaarlijkse dorpsfeest. Deze drie dagen muziek, dans, sport, spel en gezelligheid vormden een mooie gelegenheid om nog meer feestelijks te belichten, namelijk dat in Folsgeare het 200e Buurkrachtinitiatief van start gaat. Het weer zat niet mee, maar een mooie start was het zeker. En genoeg om samen te doen in de buurt, leuk als je ook meedoet!

Buurkracht folsgeare hinkelpad6800rp
Buurkracht Folsgeare al fietsend en hinkelend van start

Dit team bestaat uit Mario Grims, Bauke Posthuma en Hans-Erik Iken. Samen met zo veel mogelijk dorpsgenoten willen zij het energieverbruik in Folsgeare flink omlaag brengen. Tijdens het dorpsfeest hadden ze een gedeelte van het podium tot hun beschikking om dit onder de aandacht te brengen. Daarvoor hadden ze een echte publiekstrekker in handen: de energiefiets van Buurkracht. Mario: “Op die fiets wek je al trappend energie op, waarmee je dan bijvoorbeeld een zwaailicht laat branden. Vooral de kinderen vonden dat prachtig. En met een zwaailicht val je altijd op.”

Gratis warmtebeelden

Ondertussen konden dorpsgenoten bij het team ook informatie krijgen over de plannen die Mario, Bauke en Hans-Erik hebben om het dorp verder te verduurzamen. “We willen mensen dan ook eerst inzicht geven in hoe hun energieverbruik in elkaar zit”, zegt Mario. “Zodat ze een beter idee hebben van waar ze op kunnen besparen. In het najaar, als het weer kouder is buiten, krijgen we de warmtecamera van Buurkracht te leen waarmee we in beeld kunnen brengen waar woningen warmte lekken. We gaan dan graag bij dorpsgenoten langs om warmtebeelden te maken, die we vervolgens uitwerken in een beknopt rapport. Bij onze stand konden dorpsgenoten alvast bekijken hoe zo’n rapportje eruitziet en wat ze er uit kunnen halen. De eerste aanmeldingen hebben we al kunnen noteren.”

Buurkracht folsgeare fiets6749rp
Opgewekt door fietsen
Buurkracht folsgeare hinkelpad6792rp
Samen hinkelen

Hinkelpad cadeau

Omdat in Folsgeare precies het 200e Buurkrachtteam is opgestaan, had Buurkracht ook nog een leuke attentie voor het dorp in petto: een vrolijk hinkelpad van stoeptegels op het schoolplein. Mario: “De onthulling daarvan hebben we snel gedaan, tussen twee fikse buien door. Iets later dan gepland, want op dat moment kwam het met bakken uit de hemel.” Maar dat mocht de pret niet drukken: “De school heeft er weer een mooi attribuut bij op het speelplein en de kinderen hebben flink staan hinkelen.”

Aanmelden kan al

Zo is de aankondiging van Buurkracht in Folsgeare niet onopgemerkt gebleven. Mario: “Het duurt nog even voor we echt van start gaan, maar iedereen heeft ons alvast kunnen zien. Achter de schermen zijn wij de mogelijkheden aan het onderzoeken om een energiecoöperatie op te richten voor gezamenlijke zonnestroomprojecten op boerderijen die daarvoor hun dak ter beschikking stellen. En in het najaar gaan we dus warmtebeelden maken. Iedereen die daarin geïnteresseerd is, kan dat nu al laten weten via onze dorpspagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?