nieuws
over bewonersparticipatie
Lees hier de meeste actuele nieuwsberichten en opiniestukken over bewonersparticipatie, de rol van overheden en succesvolle praktijkvoorbeelden.

Acties vanuit de Energiebespaarcoalitie een groot succes
Niet iedereen is in de gelegenheid zijn huis te verduurzamen met grote maatregelen zoals zonnepanelen of vloerisolatie, maar alle kleine beetjes helpen. Het dichten van kieren kan al een groot verschil maken in het terugdringen van tocht en kou en daarmee het energieverbruik. Buurkracht voerde vanuit de Energiebespaarcoalitie via het ministerie BZK de afgelopen maanden mooie acties uit. Groepen actieve buren in onder andere Zeist, Zwolle, Enschede en Reduzum vormden fixteams. Zij staken de handen uit de mouwen en doken de buurt in om energiebesparende materialen te bevestigen. De materialen werden gefaciliteerd door de gemeente, buurtvereniging of kerk. Ook werden er energiemarkten georganiseerd, bewustwording gecreëerd over het belang van energiebesparing en tochtstrips uitgedeeld. Lees hieronder over twee succesvol uitgevoerde acties.
Durf jij als gemeente een stap opzij te doen?
Er is een enthousiast team van bewoners dat aan de slag wil, bijvoorbeeld met groene daken, een buurtbos of een speelweide. Er ligt een doortimmerd plan en de initiatiefnemers beschikken over hulpmiddelen om vooruit te komen. Ze hebben zelfs al een flink deel van de buurt warm gekregen voor hun ideeën. Dan komt het erop aan: durf jij als gemeente een stap opzij te doen?
Participatie: maak het simpel met goede tooling
Om gemeentedoelen te halen, is vaak actieve deelname nodig van bewoners. Hoe krijg je hen in beweging om hun buurt groener te maken, hun huizen energiezuiniger, hun wijk leefbaarder? “”, zegt Roel Woudstra, directeur van Buurkracht. “Online en offline hulpmiddelen spelen daarin een sleutelrol.”
Buurtbewoners gaan huizen verduurzamen met hulp van provincie en Buurkracht
De energietransitie staat hoog op de agenda van de provincie. Om deze transitie tot een succes te maken, moet iedereen mee kunnen doen: overheid, bedrijven én inwoners. Dit lukt alleen als er geen (financiële) belemmeringen in de weg staan. De afgelopen 5 jaar heeft...
Hoe krijg je iedereen in de energiebespaarstand?
Op Prinsjesdag kondigde het Kabinet een fors pakket maatregelen aan om de hoge energielasten te compenseren. Dat is goed en het moet ook gebeuren om op korte termijn de pijn te verlichten, vindt directeur Buurkracht Roel Woudstra. “Maar de enige echt structurele oplossing is dat mensen hun huizen energiezuiniger maken. En dat lukt alleen als je hen door een goed proces leidt.”
Breng participatie naar een hoger plan met een goed team
De boerenprotesten laten zien wat er kan gebeuren als overheden niet samenwerken met bewoners. Participatie is keihard nodig. Het helpt ontwikkelingen versnellen, creëert draagvlak en leidt tot betere oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Maar hoe krijg je bewoners mee die echt voor beweging zorgen? Hoe organiseer je buurkracht die voor je werkt?
Zowel het sociale als het technische aspect vind ik erg interessant
Michel is buurtteamlid in de wijk Op Buuren in de gemeente Stichtse Vecht. Sinds juli 2022 buigt hij zich, samen met 12 medebuurtbewoners, over het schrijven van een wijkplan. Er wordt onderzocht wat de beste alternatief warmtebron is die aardgas kan vervangen en welke stappen genomen moeten worden om daar te komen. We spraken met Michel en vroegen hem naar zijn beweegredenen om zich in te zetten voor de wijk en zijn ervaringen met Buurkracht.
Buurtteam Molenwijk Amsterdam bespreekt buurtplan met kamerlid Pieter Grinwis
De Molenwijk in Amsterdam Noord is één van de pioniersbuurten in de overgang naar aardgasvrij. Buurtbewoners schreven, in samenwerking met Buurkracht, !Woon, de Gemeente Amsterdam en woningcorporaties de Alliantie en Eigen Haard een gedragen buurtplan dat zij op maandag 3 oktober met trots toonden aan kamerlid Pieter Grinwis en wethouder Zita Pels. Het buurtteam heeft uitgezocht welke mogelijkheden er bestaan om de Molenwijk te verduurzamen. Hierin zat een extra uitdaging; een deel van de flats is in het bezit van woningcorporaties, en een deel betreft gespikkeld bezit.
Stroom opwekken met je buren
De Molenwijk in Amsterdam Noord is één van de pioniersbuurten in de overgang naar aardgasvrij. Buurtbewoners schreven, in samenwerking met Buurkracht, !Woon, de Gemeente Amsterdam en woningcorporaties de Alliantie en Eigen Haard een gedragen buurtplan dat zij op maandag 3 oktober met trots toonden aan kamerlid Pieter Grinwis en wethouder Zita Pels. Het buurtteam heeft uitgezocht welke mogelijkheden er bestaan om de Molenwijk te verduurzamen. Hierin zat een extra uitdaging; een deel van de flats is in het bezit van woningcorporaties, en een deel betreft gespikkeld bezit.
Buren luisteren naar buren
De kracht van buren wordt wederom bevestigd aan de hand van de ervaring van Ferdinand Pronk, ambtenaar bij gemeente Hollands Kroon. Met goede bedoelingen hielp hij de dorpsraad met het verspreiden van flyers over een energiescan waar inwoners voor in aanmerking kwamen. Toch werden bij hem maar weinig deuren geopend, terwijl de dorpsraadleden een bijna 100% succes rate hadden. Hoe dat komt? Ferdinand heeft wel een idee.
We moeten dit samen oppakken
Bij de energietransitie op wijkniveau zijn gemeente en woningcorporaties meestal in de lead. Het tij is echter aan het keren. Ook bij bewoners ontstaat de behoefte om een actievere rol op te pakken. Hoe verhouden zij zich, waar het de energietransitie betreft, tot hun gemeente en verhuurders? Schrik niet: om de energietransitie echt te laten slagen, moeten bewoners de hoofdrol gaan spelen.
Vergroenen, een schot in de roos!
Tijdens de kennissessies ging Floris Baggerman, buurtbegeleider bij Buurkracht, in gesprek met verschillende gemeenten en waterschappen. Deze partijen zitten vaak vol met mooie ideeën over het verduurzamen en vergroenen van een buurt, maar hierin blijft de mate van bewonersparticipatie soms achter. Voornamelijk de sessies met het thema ‘groen’ waren een schot in de roos, omdat dit, met de aanstormende zomer, een onderwerp is dat leeft. Een kort interview met Floris schetst wat de sessies hebben opgeleverd.